Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед участва в заседания с имами от Районно мюфтийство - Варна и Районно мюфтийство - Търговище. 

Кампанията за набиране на ученици за духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград беше сред акцентите по време на срещите. Зам. главният мюфтия подчерта, че летните Коран курсове дават възможност на Мюсюлманското изповедание и имамите не само да обучават учениците, но и да ги наблюдават, за открият тези, които проявяват най-голям интерес към религията и да ги поощрят да поемат по пътя на религиозното образование. 

Бейхан Мехмед поздрави имамите, които провеждат летни Коран курсове и отбеляза, че летните училища на Мюсюлманското изповедание отново се радват на голям интерес.

"Някога нашите ходжи ни хващаха за ръката и ставаха наши учители - образоваха ни, даваха ни морална подкрепа и следвахме техния пример. Сега е наш ред да възпитаваме младите мюсюлмани", подчерта зам. главният мюфтия. 

Бейхан Мехмед даде висока оценка на дейността на районните мюфтии на Варна и Търговище - Исмаил Ахмедов и Ариф Мехмед. Той отбеляза, че провеждането на месечни заседания с имамите е от изключителна важност, защото на тях се обсъждат актуални въпроси. По този начин имамите и районите мюфтии заедно търсят решение на възникналите проблеми. Той изнесе лекция на тема "Достойнството да бъдеш имам и призоваването в името на Аллах".

На заседанието беше обсъдена подготовка за Седмицата на джамиите и състезанието за рисунка, есе и стихотворение "Джамията в моя живот", което от миналата година е с нов регламент. Бейхан Мехмед подчерта, че част от рисунките на участниците вече достигат до гости на Мюсюлманското изповедание от страната и чужбина, защото са използвани за изработката на сувенири и протоколни подаръци.

Зам. главният мюфтия анализира постигнато по време на кампанията "Сподели курбана си" и отбеляза, че интересът към "Хелал" храните нараства с всеки изминал ден.

Сред темите на заседанието беше и провеждането на Хадж и Умре. Въпреки че Саудитска Арабия въведе нови изисквания за организиране на Хадж, процедурата за организиране на Умре беше улеснена. Това от своя страна мотивира все повече вярващи да извършат своя ибадет и да посетят Свещените земи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.