13 нови имами получиха своите дипломи след като завършиха успешно Курса в Момчилград.

Церемонията по връчването им се проведе в Новата джамия в Кърджали преди Петъчния намаз. Сред гостите бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, районните мюфтии на Стара Загора, Хасково и Пловдив - Сейхан Мехмед, Ерхан Реджеб и Танер Вели, дипломати от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Тържеството започна с четене на Свещения Коран и изпълнение на иляхита, с които бъдещите имами показаха наученото по време на своето обучение. 

Те бяха приветствани от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който в речта си постави акцент върху очакванията към тях.

"Имамите са най-близо до хората и затова са призвани да се ангажират с всички проблеми на обществото. Едно от предизвикателствата в него и в съвременния свят е свързано с възпитанието на младото поколение и предаването на принципите на Исляма на децата. Затова имаме необходимост от образовани имами, които да им разказват за нашата религия на достъпен език. Не мога да пропусна и задълженията на имамите да провеждат Коран курсове, защото подрастващото поколение има нужда да се опази от пороците на нашето време", заяви главният мюфтия.

В края на церемонията имамите получиха своите дипломи, а директорът на Курса за имами в Момчилград Селим Мехмед - благодарствен плакет.

Мюсюлманското изповедание поздравява всички новозавършили имами! Пожелаваме им успех по пътя на служенето в името на Аллах!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.