"Денят на ашурето" отново събра жителите и гостите на Пловдив пред Джумая джамия. 

Събитието, което е част от културния календар на града, е символ на толерантността и споделянето. По традиция то се организира от Мюсюлманското настоятелство. 

"Денят на ашурето" събра на едно място представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, духовници, представители на религиозните общности и бизнеса, както и вярващи.

Сред официалните гости бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, зам.-кметът на Пловдив Савина Петкова, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Празникът започна с традиционни танци, изпълнени от група "Ачелия", която пристигна за празника Крумовград.

В своето изказване пред гостите председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед подчерта, че празникът е част от духа на многовековния Пловдив.

"Нашият Създател ни е създал, за да бъдем заедно. Ашурето има философски смисъл и религиозни корени. Прави се бавно, като символ, на това че човек трябва да бъде търпелив. Трябва да търсим пътя на добруването, а не на враждата", подчерта Ведат Ахмед. 

Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели заяви на свой ред, че ашурето е храна, която олицетворява мира и е символ на споделянето, благодатта и изобилието. 

Зам.-кметът на Пловдив Савина Петкова пожела на жителите и гостите на града да продължават да живеят заедно и в хармония. 

По традиция ашурето беше забъркано от официалните гости, а след това и разпоредено в чаши. Така с десертът беше споделен с всички гости и минувачи. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.