Приветствие на Главния мюфтия по случай свещения месец Рамазан излъчено по БНТ

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,
Уважаеми и сънародници,
За пореден път посрещаме най-превъзходния месец на годината – месец Рамазан. През този месец говеенето се  изразява както чрез въздържане от храна и напитки, така и чрез осъществяване на контрол върху постъпките и делата, които извършваме.
Да, вършенето на добрини не е ограничено само в Рамазан, но този месец е добра възможност да привикнем с праведния начин на живот и да свикнем да се грижим не само за себе си, но и за хората около нас.
Помагайки на другите, човек изпитва щастие, защото чувства смисъл от съществуването си, а също така и задоволство от извършените добрини. Човешкият живот е прекалено кратък и не бива да се пропилява.  Необходимо е да се научим на ред и дисциплина във всяка сфера на човешкият живот, както и да привикнем на себеотрицание в името на общото благо на всички хора.
Тези и други ценности се научават най-добре в Рамазан, когато мюсюлманите се отричат от храна и напитки в името на Аллах, а заедно с това раздават и материални помощи на нуждаещите се. Мюсюлманите говеят в Рамазан, а болните и немощните не са задължани с този ибадет, но тяхно задължение е да уважават този месец и да не ядат и пият открито пред обществото. Това е вид съпричастност с онези, които говеят, а също така и съпричастност към добрите дела.
  Нека Аллах да приеме ибадета и молитвите на всеки, който се обърне към Него, да се смили над всички и да дари с напътствие и мир целия български народ.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.