Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, придружен от главния секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, участва в международния форум "Световни ислямски учени", който е организиран във връзка с войната в Газа. 

Пред десетки световни религиозни водачи и учени главният мюфтия, направи следното изказване: 

"Дълбочината на кризата в Газа не се ограничава до нейните политически и военни измерения. Наред с това тя засяга сериозно човешкото достойнство и чувството за справедливост. В този регион, където има цивилни жертви и хуманитарна криза, всеки ден страдат невинни хора и губят живота си.

Светът, и за съжаление, някои мюсюлмански държави, все още не са решили какво отношение да вземат по отношение на политиката на Нетаняху, която създава тази брутална реалност.

Въпреки че усилията на международно и национално ниво, като днешната конференция, могат да бъдат разглеждани като обещаващи стъпки към разрешаването на кризата, са необходими повече усилия за осигуряване на стабилен и траен мир.

Надявам се, че дипломатическите инициативи, дейностите за хуманитарни и мирни решения ще спрат клането в Газа и ще изиграят важна роля за преодоляването на този сложен проблем. В противен случай това страдание, което се случва пред очите на човечество, ще опустоши целия свят.

Трябва обаче да знаем, че кризата в Газа не е ситуация, която е отговорност само на политически лидери и международни организации. Всеки човек трябва да прояви чувствителност към тази човешка трагедия, да подкрепи и да поиска мирно решение за двете страни. 

Ислямът ни съветва да изградим бъдещето на човечеството с мир и сътрудничество, а не със страдания и конфликти.

В резултат на тези нехуманни атаки срещу цивилни граждани от страна на израелската държава, ситуацията излиза от контрол и преминава от регионален в глобален конфликт.

Обезпокоително нараства антисемитизмът, който се разпрострянява със светкавична сила. 

Ние знаем за страданията и гоненията на юдеите от Испания през XVI век, както и за геноцида на нацистите срещу тях и други етноси. 

Като Мюсюлманско изповедание в Република България декларираме, че няма да позволим да бъдем противопоставяни, както и да бъдем заложници на политиката на Нетаняху. 

В тази насока човечеството трябва да се обедини и да действа с обща визия, за да преодолее това огромно предизвикателство. 

Само по този начин може да бъде сложен край на страданието в тази част на земята и да бъде изградено по-добро бъдеще за евреите и арабите."


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.