Районните мюфтийства се подготвят за месец Рамазан с празнични програми, които представят традициите през Свещения месец.

В навечерието на един от най-важните периоди в годината Районно мюфтийство - Кърджали организира специално тържество за децата от региона.

В него се включиха 500 ученици, сред които участниците в Коран курсовете от всички общини в областта и деца от началния курс на образование. Те рецитираха стихове, изпълниха религиозни песни и представиха скечове, свързани с народните поверия. 

Участие в тържеството взеха районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, народни представители и дипломати, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов.

Тържеството беше открито от имама на новата джамия в областния град Нуруллах Ташкън, а районният мюфтия и кметът на Кърджали отправиха приветствия към гостите и участниците. 

За всички деца бяха осигурени специални подаръци от община Осман гази в Турция и кмета на общината Мустафа Дюндар. 

В края на тържеството техните ръководителите на участниците в програмата получиха благодарствени грамоти. 

Близо 40 деца от Великотърновския регион, техните родители, както и сираци, които Мюсюлманското изповедание подпомага, присъстваха на тържеството, организирано от Районното мюфтийство.

Настъпването на месец Рамазан беше отпразнувано за първи път с подобно тържество в региона. 

Децата имаха възможност да чуят музикални изпълнения с тъпан, с който музикантите обикалят от къща на къща, за да събудят вярващите преди изгрева през Свещения месец. Те участваха в театрални сцени и игри с много забавления.

Учениците в Коран курсовете рецитираха стихове, посветени на месец Рамазан, а имами от региона прочетоха айети от Корана.

Районния мюфтия Нутфи Нутфиев пожела на всички присъстващи в Старата джамия във Велико Търново Свещеният месец да бъде изпълнен с берекет и благодат, след което зарадва всички с празнична почерпка.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.