Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед, Ахмед Хасанов и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик и районните мюфтии се срещнаха с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан.

Д-р Мустафа Хаджи посрещна дипломат номер едно на Турция и придружаващата го делегация в сградата на Главното мюфтийство. Ръководството на Мюсюлманското изповедание го приветства с добре дошъл в България за първи път в качеството му на външен министър.

Главният мюфтия представи пред Хакан Фидан дейността на институцията и резултатите от съвместните проекти между Главното мюфтийство и институции в Република Турция в областта на образованието, социалните дейности и опазването на културното наследство. 

Външният министър на Турция посети и джамията "Кадъ Сейфуллах ефенди" в центъра на София, за да се запознае с нейната история, която датира от XVI век. Хакан Фидан поздрави ръководството на Мюсюлманското изповедание за усилията при съхраняването ѝ за поколенията, както и за отлично изпълнения прокет по реставрация, осъществен съвместно с ТIKA (Турската агенция по координация и съвместно сътрудничество).

За спомен от посещението главният мюфтия подари на турския външен министър репродукция на картина на Златю Бояджиев, на която е изобразена "Имарет джамия" в Пловдив.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.