Главно мюфтийство провежда курс за имами и преподаватели от коран-курсовете в страната 

Главно мюфтийство  организира курс за имами и преподаватели от летните коран-курсове, който започна на 23.05. и ще продължи до 11.06. в обучителния център за имами в разградското село Делчево. Курсът за преподаватели е опреснителен и ще наблегне на подготовката на учителите за провеждането на  тазгодишните летни коран-курсове. 

Семинарът се провежда под егидата на Главно мюфтийство, като в него участие ще вземат и представители от разградското, русенското, силистренското и добричкото мюфтийства.

При откриването на семинара домакинът Мехмед Аля благодари на всички преподаватели и имами, които са се отзовали на поканата за срещата и направи анализ на миналогодишните коран-курсове, провели се през лятото на 2014 година. Районният мюфтия Аля прикани имамите и преподавателите да положат максимални усилия за това посещаемостта на коран-курсовете да се увеличи, така че да се даде възможност те да се удължат във форма на целогодишни. Той предложи на колегите си като възможност младежите и девойките от курсовете да бъдат поощрявани, така че да продължават своето образование в средно общообразователните мюсюлмански училища в Русе, Шумен, Момчилград, а по-натам и във Висшия ислямски институт в София. 

 По време на семинара бяха изнесени лекции, свързани с важността на коран-курсовете, тяхната роля при изграждането и развитието на мюсюлманското общество, с факторите за мотивиране на учителите и учениците, методиката и иновациите в обучителния процес в коран-курсовете. Акцентирано беше на качеството на знанията, които се предлагат, за да се постигне изграждането на достойни ислямски личности, тъй като именно в коран-курсовете се полагат семената на нравствено-етичните ислямски ценности. 

Гост-лекторът Вахдетин Гюзел отбеляза, че целта на коран-курсовете е децата да придобият правилна представа за ислямската религия и да бъдат възпитани като отговорни и полезни за обществото личности, каквито все по-рядко се срещат в нашето ежедневие. Той припомни на преподавателите, че те са поели на плещите си нелеката задача да опазят ислямската религия в България и с чувство на отговорност трябва да възпитат поколение, което да съхрани тази религия.

Имамите и ръководителите на коран-курсове изказаха своята благодарност към ръководството на Мюсюлманско изповедание за възможността да участват в този курс, чрез който не само да опреснят, но и да обогатят своите знания.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.