Ръководството на Мюсюлманското изповедание участва във възпоменателни церемонии, на които беше почетена паметта на загиналите при опита за преврат в Турция през 2016 г. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик и районният мюфтия на София Бейхан Мехмед участваха във възпоменателната церемония, която се проведе в резиденцията на Посолството на Република Турция. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отправи дуа в памет на жертвите, които наброяват 251 души, след което изнесе лекция в Централната софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди". 

Хутбета, посветени на жертвоготовността и примера, който хората трябва да дадат на обществото със своите действия, бяха представени в джамии в цялата страна.

Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед взе участие във възпоменателната церемония в Кърджали, която беше част от календара, с който градът отбелязва и Месеца на Турция в Кърджали.

Събитието беше последвано от програма, представена от сдружение "Юмер Лютфи", както и от четене на "Мевлид" в Новата джамия. 

"Ислямът символизира мира, а героите имат огромно значение в нашата религия ", заяви Бейхан Мехмед по време на своята лекция пред вярващите.

За да почетат паметта на жертвите при опита за преврат, в Кърджали присъстваха още районният мюфтия Басри Еминефенди, кметът на Кърджали инж. д-р Хасан Азис, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, имами, преподаватели и духовници от Едирне и Бурса.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.