Нова джамия беше открита в хасковското село Въгларово, където живеят близо 700 души. 

Джамията е завършена година и половина след началото на строежа с помощта на дарители, а на официалната церемония, с която отвори врати, присъстваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, съветникът по социални дейности към Посолството на Република Турция в България Ердал Аталай, районният мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб, районните мюфтии на Кърджали, София, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Разград - Басри Еминефенди, Бейхан Мехмед, Исмаил Ахмедов, Сейхан Мехмед, Нутфи Нутфиев, Мехмед Аля, народните представители от ДПС Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Абдуллах Търабзон, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов, и вярващи от региона.

Тържеството започна с четене на Свещения Коран-и Керим. 

Като домакин на събитието районният мюфтия на Хасково изказа благодарности към всички дарители.

"Джамиите са място за молитва и уединение с Всевишния. Те са символ на мира, задружността и солидарността между хората, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Те са средище за възпитание в етични, морални и нравствени ценности", подчерта Eрхан Реджеб.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи поздрави жителите на Въгларово по случай радостното събитие, което се превърна в празник за всички присъстващи. В речта си той говори за ролята на джамиите при възпитаването на младите и създаването на духовни ценности.

"Духовното изграждане на джамията тепърва предстои, а то преминава през посещаването ѝ от вярващите, както и през провеждането на Коран курсове", подчерта д-р Мустафа Хаджи.

След официалното откриване вярващите бяха нагостени с курбан.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.