Един най-големите ни празници Рамазан Байрам беше посрещнат с празнични програми в цялата страна.

Районно мюфтийство - Благоевград 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи гостува на тържеството в Якоруда заедно с районния мюфтия на Благоевград Осман Кутрев, общинския кмет Беди Осман, кметовете на всички населени места и председателите на читалища в Общината. 

В рамките на празничното събитие беше представена културна програма, която включва традициите на мюсюлманската общност у нас.  

Духовният водач на мюсюлманите в България честити празника на всички вярващи и отправи дуа радостта и щастието да бъдат част от атмосферата на всеки дом през тези дни.

Д-р Мустафа Хаджи подчерта, че културни мероприятия като това в Якоруда са пример за опазването на идентичността и културата на мюсюлманите.

Главният мюфтия призова вярващите да продължават да следват повелителите на Всевишния през цялата година.

"Рамазанът приключи, но Ислямът не е приключил", припомни д-р Мустафа Хаджи.

 Районно мюфтийство - София 

В София джамията "Кадъ Сейфуллах ефенди" отново се оказа тясна да побере всички вярващи, които пожелаха да присъстват на Байрам намаз. 

Новата джамия в Кърджали също беше изпълнена с вярващи. В нея Байрам намаз кланяха и районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Районно мюфтийство - Плевен 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед гостува в Историческата джамия в Ловеч. 

В проповедта си той говори за религиозната символика на празниците и значението на Рамазан Байрам и Курбан Байрам за мюсюлманската идентичност. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет подчерта, че личният и социалнят аспект на Байрамите трябва да бъдат в равновесие.

Ведат Ахмед призова вярващите, сближавайки се със Създателя ни, да се сближат и с хората.

Районно мюфтийство - Велико Търново

Районно мюфтийство - Велико Търново съвместно с Мюсюлманското настоятелство в село Петко Славейково организира тържество по случай Рамазан Байрям. 

Честването на големия ни празник започна веднага след Байрам намаз с изпълнения на фолклорния състав на с. Ряховците и специална програма с песни и стихотворения на децата от Коран курсовете.

Вярващите се събраха на площада в селото за почерпка с баклава, баница и чай, приготвени от жените в селото.

Официални гости на събитието бяха районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев, кметове и областният председател на ДПС - Габрово Ердоан Узунов. 

В обръщението си районният мюфтия на Велико Търново честити Рамазан Байрам.

"Нека този празник, който ни учи на мъдрост и милосърдие, ни направи още по-добри и отговорни, за да живеем във взаимно уважение и заедно да работим за просперитета на нашата община", заяви Нутфи Нутфиев.

Той пожела на всички гости на празника и техните семейства здраве, мир, вяра, благоденствие, топлина и уют в домовете им.

Лондон 

За втора поредна година мюсюлманите от България в Лондон отслужиха заедно намаза за Рамазан Байрам.

Празничният намаз, Хутбето и лекцията бяха водени от координатора на Главното мюфтийство за Европа Мустафа Избищали и началникa на отдел "Иршад" Ахмед Хайрола.

Повече от 135 мюсюлмани от различни краища на България се събраха в джамията на Диянета в Лондон.

В британската столица Мустафа Избищали предаде специалните поздрави на д-р Мустафа Хаджи.

 

Мюсюлманското изповедание честити на всички вярващи Рамазан Байрам! 

Нека Всевишният изпълни душите ни с вяра и домовете ни с благодат!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.