С чествания и програми в цялата страна вярващите посрещнаха най-достойната и по-благодатна от хиляда месеци свещена нощ Кадир.

Районно мюфтийство - София 

По случай Свещената нощ в София беше даден най-големият ифтар на открито, организиран досега. 

1200 души се събраха на площада зад джамията "Баня башъ". Програмата включваше рецитиране на илияхита, четене на Коран-и Керим и Мевлид.  

Сред гостите на събитието бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, народният представител Джейхан Ибрямов, зам.-ръководителят на Посолството на Република Турция в България Мустафа Кара, дипломати от Посолството.

Районният мюфтия на София Бейхан Мехмед приветства гостите и подчерта, че в София всяка вечер от месец Рамазан се организират ифтари във всички месджиди, което от своя страна показва, че мюсюлманите в столицата са сплотени.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет говори пред вярващите за символиката на нощта Кадир.

"През тази нощ започва низпославането на Корана и това ознаменува величието на тази благословена нощ, която е по-превъзходна от хиляда месеца. Така както месецът, когато е низпослана Свещената книга, превъзхожда останалите месеци, човекът, на когото е низпослана, превъзхожда останалите хора", заяви Ведат Ахмед. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет подчерта, че мюсюлманите ще превъзхождат останалите хора, ако в делата си се водят от повелите в Корана. Той призова вярващите да се запознаят по-задълбочено с Корана и да учат своите деца на написаното в него, за да се възползват от благодатта на Нощта Кадир. 

След ифтара жените, които са част от екипа на Районно мюфтийство - София, организираха благотворителен базар в подкрепа на Националната кампанията в за ислямско образование.

Районно мюфтийство - Пловдив

Мащабна програма с присъствието на редица официални лица беше организирана и в Пловдив.

Ифтар за 500 души беше даден пред "Мурадие джамия" с подкрепата на община Осман гази, обл. Бурса. 

Сред официалните гости в града бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, кметът на общ. Осман гази Мустафа Дюндар. 

Гостите бяха приветствани от районния мюфтия Танер Вели, а програмата в "Мурадие джамия" беше излъчена на живо по телевизия "Tek Rumeli TV".

Районно мюфтийство - Благоевград

Заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов гостува на ифтар в с. Дебрен по покана на районния мюфтия на Благоевград Осман Кутрев и отслужи Теравих намаз в Гоце Делчев.

В нощта Кадир той се срещна с близо 80 млади мюсюлмани, за да разговаря с тях и им предаде посланията на Свещения Коран-и Керим.

Районно мюфтийство - Добрич

Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед посрещна нощта Кадир с вярващите в Тервел.

Младежи и деца с техните родители изпълниха джамията, където Бейхан Мехмед изнесе лекция за превъзходствата на нощта Кадир, за берекета и опрощението, които ни носи месец Рамазан и отбелязването на Рамазан Байрам. 

Той подчерта значението и на Националната кампания за ислямско образование за организирането на близо 650 летни Коран курсове и летни училища в цялата страна.

Районно мюфтийство - Плевен 

Районният мюфтия на Плевен Мурад Бошнак участва в програми по случай Свещената нощ в Ловеч, Никопол и с. Галата.

Районно мюфтийство - Велико Търново 

150 души се включиха в честването на нощта Кадир в с. Драгоново. Програмата започна с ифтар и продължи до 2 през нощта с дуа и четене на Свещения Коран-и Керим и Мевлид.

Районно мюфтийство - Кърджали

Мащабни ифтари бяха организирани в Кърджали, Крумовград и Момчилград. В програмите, организирани по случай нощта Кадир, взеха участие районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, наместник районният мюфтия Сурай Мустафа, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов.

Районно мюфтийство - Русе

Районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню гостува на ифтар, който събра 300 души в гр. Ветово. 

След традиционната вечеря той се отправи към джамията "Мирза Сеид паша" в гр. Русе, където участва в нощна молитва.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.