Ифтар за близо 1200 души беше организиран пред "Томбул джамия" в Шумен. Традиционната вечеря беше дадена в чест на посещението на министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу от Движението за права и свободи.

Участие в събитието взеха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок, народни представители, общински кметове, дипломати и районни мюфтии.

Преди началото на ифтара учениците от духовно училище "НЮВВАБ" посрещнаха гостите в своите класни стаи.

В речта си пред "Томбул джамия" Мевлют Чавушоглу благодари за подкрепата, която българската държава, институциите в страната и специално турско-мюсюлманската общност оказаха на Турция след разрушителното земетресение и представи част от плана за възстановяването на пострадалите региони.

В контекста на отстояването на идентичността, опазването на културата, религията и езика турският външен министър даде пример с имената на знакови интелектуалци като д-р Исмаил Джамбазов, Нури Адалъ и Кадрие Лятифова.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед на свой ред прочетоха дуа по време на ифтара.

След вечерята заедно делегацията, която придружаваше външния министър на Турция, ръководството на Мюсюлманското изповедание кланя намаз в "Томбул джамия" и запозна Мевлют Чавушоглу с нейната история и процеса на реставрация, през който джамията премина.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.