Главното мюфтийство даде ифтар за посланиците на мюсюлманските страни у нас. 

Специални гости на събитието бяха министърът на външните работи на Република България Николай Милков и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който пристигна на посещение у нас.

На ифтара присъстваха и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок.

В речта си главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи заяви, че вече сме в последните дни на Рамазан, през които Аллах Теаля ни дава най-много берекет.

"Аз съм щастлив, че имам възможността да посрещна всички вас на тази вечеря. Това означава, че в тази страна, ние като Мюсюлманско изповедание, имаме прекрасни отношения с българската държава и че държавата не прави разлика между различните етноси и религии. Фактът че всички ние сме тук, показва и това че Рамазан ни дава възможност да се съберем на едно място", каза д-р Мустафа Хаджи и припомни, че в тези дни Аллах Теаля опрощава всички, които трябва да бъдат опростени. 

Главният мюфтия подчерта, че Мюсюлманското изповедание в Република България има добри отношения с Главните мюфтийства във всички съседни страни, както и с Босна Херцеговина, чиито външен министър гостува у нас. 

В приветствието си министърът на външните работи Николай Милков припомни общочовешките ценности, които носи Свещеният месец.

"Месец Рамазан е тържество на вярата и време за молитви и размисъл. Това е времето да бъдем по-близо до Създателя, а ифтарът - за споделяне и подкрепа на хората около нас", заяви Николай Милков и припомни, че в България имаме традиция заедно да отбелязваме празниците. Той пожела на гостите Рамазан, изпълнен с мъдрост, която да донесе има мир, разбирателство и уважение.

"Светът, който трябва да изградим и промените, които трябва да извършим, се раждат в нашите сърца и започват от нашите общества", подчерта външният министър.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович заяви, че е радостен от факта, че се намира в страна, пълна с приятели.

"Босна и Херцеговина и България имат отлични отношения. България беше първата страна, която призна нашата независимост и ние никога няма да забравим това. И въпреки че нямаме обща граница, за нас България е наш съсед. За нас е изключителен жест, че присъстваме на тази вечеря през свещения месец Рамазан", заяви Елмедин Конакович и даде висока оценка на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и своя колега Николай Милков след проведените срещи с тях.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.