Висшият мюсюлмански съвет организира ифтар, който събра около трапезата ръководството на Мюсюлманското изповедание, районни мюфтии, служители на Главното мюфтийство и дипломати.

Сред специалните гости бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.

В речта си председателят на Висшия мюсюлмански съвет припомни, че Ислямът се заражда именно през месец Рамазан. 

"Това всъщност е началото както на изграждането на изпълнената с вяра и прекрасни морални качества мюсюлманска личност в Мекка, така и началото на изграждането на мюсюлманското общество в Медина, което се характеризира със справедливост, правдивост и толерантност. По този начин са положени основите на една нова цивилизация и са направени първите стъпки в промяната в индивидуален и обществен план", подчерта в изказването си Ведат Ахмед.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет говори и за символиката на Свещения месец.

"Рамазан ни дава енергията и мотивацията за осъществяване на сериозни начинания, укрепва волята ни за промени. Говеенето и другите ибадети увеличават чувствителността ни към социалните проблеми и ни дават възможност да осъзнаем своята социална отговорност", каза още Веднъж Ахмед в приветствието си към гостите.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.