Близо 700 души се събраха на площада зад централната софийска джамия "Баня башъ" за ифтар на открито.

Домакин на вечерята, организирана с подкрепата на Областната управа на Едирне, беше Районно мюфтийство - София.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, дипломати от Посолството, и.д. валия на Едирне Съдкъ Зехин, кметът на Едирне Реджеп Гюркан, мюфтията на Едирне Хасан Башоглу, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, областният управител на София Митко Михайлов, евродепутатът Илхан Кючук, белоградчишкият епископ Поликарп и водената от него делегация бяха сред официалните гости на ифтара в столицата.

Началото на събитието беше поставено с изпълнения на група "Сефа" и художествено четене на Айети от Свещения Коран-и Керим от имама на "Селимие джамия" в Едирне Юсуф Серенли.

"Това е вторият ифтар на открито, който организираме в София. Щастливи сме, че се срещаме с вас през този свещен месец, когато Аллах ни изпраща най-много от своята благодат. Знаем, че нашите братя и сестри мюсюлмани в Турция претърпяха огромни загуби и пострадаха значително от земетресението. Страдахме заедно с тях, плакахме заедно с тях. Но както винаги, тази вечер Република Турция отново показа своето великодушие и застана до нас, за да можем да бъдем заедно на този ифтар", заяви районният мюфтия на София Бейхан Мехмед и пожела на вярващите Аллах да приеме техните ибадети. Той използва случая и за да изкаже благодарности към Столичната община за съдействието при организирането на събитието.

Посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок благодари на всички присъстващи за празничната атмосфера.

"Този ифтар показва, че дори и в най-трудните си дни Турция мисли за своите приятели в България и иска да бъде до тях. Пожелавам си да бъдем заедно по още много хубави поводи", заяви дипломатът.

И. д. валия на Едирне Съдкъ Зехин заяви, че ифтарът в София и препълненият площад ще останат незабравим спомен за него.

"Тази вечер сред нас искаше да бъде и валията ни Кюршат Кърбъйък, но на 6 февруари той замина за региона, който пострада от земетресението и все още е там. Тук искам да припомня и друг факт - след земетресението пристигна огромна помощ от България и Европа. И по-специално, от България по най-бързия начин бяха изпратени спасителни екипи и получихме много силна подкрепа. Затова искам да благодаря на всички, които бяха в основата на организирането на дарителски кампании - Посолството на Република Турция, Главното мюфтийство, кметовете на общини, нашите братя и сестри. Искам да благодаря и на целия български народ и българската държава, затова че бяхме ръка за ръка след тази трагедия", заяви и.д. валия на Едирне.  

Официалната част на събитието приключи с дуа на главния мюфтия към Всевишния да приеме ибадетите на вярващите и да не забравя хората без храна и без подслон.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.