Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи участва в Международна конференция за противодействие на езика на омразата. 

Форумът в София събра близо 130 души, сред които магистрати, представители на религиозните общности, академичните среди и неправителствени организации от Германия, Нидерландия, Словакия, Словения, Литва, Сърбия, Украйна. Домакин на събитието беше главният прокурор на Република България Иван Гешев съвместно с Европейската еврейска асоциация, а сред официалните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на правосъдието Крум Зарков, зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, председателят на Европейската еврейска асоциация Менахем Марголин. 

В обръщението си към присъстващите главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи заяви, че се гордее с факта, че подобна конференция се провежда именно в България, защото в страната ни има толерантност.

"Ние можем да покажем на света как може да се живее заедно и как хората могат да се обичат и да си помагат. България не е позволила да бъдат избити българските евреи. След това, по времето на комунизма, мюсюлманте и християните преживяха заедно "възродителния процес", но не тръгнаха да си отмъщават. Те се обединиха в името на това да намерят по-добър начин на живот; да направят всичко, което е по силите им; да изразят уважение един към друг, да проявят разбирателство и да си помагат", заяви главният мюфтия.

Д-р Мустафа Хаджи анализира причините за присъствието на речта на омразата в обществото. 

"Когато един човек говори против други, независимо дали са различни от него по религиозен или етнически принцип, означава, че този човек страда повече, отколкото тези, срещу които говори, защото омразата разяжда неговия вътрешен свят. Затова той не може да живее спокойно и не може да приеме, че има и други хора, които искат да живеят добре. Ето защо омразата е чувство, което трябва да бъде лекувано в самия зародиш. В този ред на мисли е необходимо да видим, че ние живеем в епоха, в която почти всички хора смятат, че имат права. Обаче почти никой не смята, че има задължения", подчерта д-р Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия изрази задоволството си факта, че в конференцията участват не само религиозни лидери, но и хора, които могат да вземат решения и да направят стъпки към подобряването на отношенията между хората.

Д-р Мустафа Хаджи беше и сред лекторите в панела "Противодействие на престъпленията против вероизповеданията". В изложението си той говори за мястото на религията в живота на хората и основните човешки права според Исляма.

"Някой може да каже, че е атеист като личност, но в световен мащаб и в исторически аспект няма атеистично общество. Хората абсолютно винаги са имали своята вяра, своите принципи на спазване на техните религиозни вярвания. Винаги са се съобразявали с някакви морални ценности. Когато изчезнат религиозните ценности, изчезват и човешките ценности. Когато изчезнат човешките ценности, има опасност да изчезне и човечеството. Ето защо не трябва да ограничаваме хората, заради това че са религиозни, че посещават храма, джамията или синагогата. Всеки има своя начин на живот и своите разбирания за религията. Естествено, не можем да приемем, когато се излиза от основните принципи на някоя религия и когато това започва да се използва за цели, които ще донесат вреда на обществото. В този ред на мисли не е чак толкова голяма философия да разберем, че ние ще бъдем щастливи, когато хората около нас са щастливи. Не е необходимо да отиваме надалече, за да разберем, че има хора, които страдат. Но най-много страдат онези, които са изложени на военни нападения. От една страна те са изложени на натиск и тормоз, а от друга - човечество не полага достатъчно усилия, за да реши проблемите и конфликтите в световен мащаб.

Затова този форум е малко по-различен от други, в които и аз съм участвал някога. Тук наистина има хора, които са ангажирани с проблемите на хората, а религията в крайна сметка има за цел, както е и в Исляма, да пази свободата на религиозните убеждения - да пази живота и здравето на хората, достойнство и честта им, разума и имуществото. Тези пет неща са неприкосновени и никой няма право да посяга върху тях", заяви главният мюфтия.

Проблемите, свързани с речта на омразата бяха разгледани и през призмата на върховенството на закона. В панела "Защита на правата и свободите на гражданите. Върховенството на правото - път към гарантирането на фундаменталните права на човека" прокурори от Европа представиха практиката в техните страни и предизвикателствата, свързани с противодействието на речта на омразата в онлайн среда.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.