Националното състезание по Основни познания за Исляма и през 2022 г. отличи най-подготвените ученици, сред общо 9281 деца, които посещаваха летните Коран курсове.

67 от тях се включиха в надпреварата в Момчилград, която събра деца, родители и преподаватели от цялата страна.

Сред официалните гости на събитието бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед, Мурат Пингов, съветникът по социални въпроси към Посолството на Република Турция Ердал Аталай, районни мюфтии, началникът на отдел "Образование" към Главното мюфтийство Амир Фелети, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Абдуллах Търабзон.

В приветствието си към участниците в състезанието и гостите в Момчилград главният мюфтия говори за качествата, които трябва да притежава всеки добър мюсюлманин и подчерта, че именно в Коран курсовете децата се учат на тях.

"Да се учиш да четеш Корана, както и да учиш другите на знанията от Корана са най-достойните дела на този свят. Децата, които посещават Коран курсовете, изграждат ценности, които им помагат да преодолеят трудностите и ги предпазват от лоши помисли и грешни решения", заяви д-р Мустафа Хаджи и припомни че духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград очакват децата, които искат да задълбочат своите познания.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед на свой ред също поздрави децата, които се включиха в надпреварата.

"За XV пореден път провеждаме националното състезание по Основни познания за Исляма, а повече от 20 години Районните мюфтийства организират регионални състезания. Всяка година в Коран курсовете се обучават между 8 и 10 хиляди деца, за което сме признателни на всички районни мюфтии, преподаватели и родители", каза Ведат Ахмед.

Съветникът по социални въпроси към Посолството на Република Турция Ердал Аталай на свой ред също поздрави участниците в състезанието и пое ангажимент да съдейства и подпомага провеждането на Коран курсовете. 

Като домакин на състезанието районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди изрази своето удовлетворение, от факта че и през 2022 г. тази чест е оказана на Момчилград.

"След произнасянето на журито ще бъдат определени победители в надпреварата, но всички деца тук са първенци", подчерта Басри Еминефенди и пожела още много успехи на всички участници.

Състезанието беше проведено в 4 нива и 3 възрастови групи. Журито обяви следното класиране: 

I ниво 

Асие Салих Кундьова

Слема Джемалова Михрина 

II ниво 

Мейрем Джемал Хатип

Селве Бошнакова 

III ниво 

Хабибе Таламанова

Зейнеб Маджер

Хатидже Терзи

IV ниво 

Емине Мехмед 

Анифе Церова 

За всички участници в състезанието бяха осигурени подаръци. Първенците получиха почетни плакети и парични награди.  

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.