Пловдивчани и гости на града опитаха ашурето, поднесено пред Джумая джамия от членове на Мюсюлманското настоятелство и Районно мюфтийство - Пловдив.

За поредна година Мюсюлманското изповедание спази традицията и в града бяха раздадени над 1000 порции от десерта по случай Деня Ашуре.

Празникът, който символизира берекета и спасението, повелява да споделим ашурето с нашите съседи без значение от религията, която изповядват.

Заместник главният мюфтия Бейхан Мехмед, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, зам.-кметът на града Тодор Чонов и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю символично забъркаха заедно ашурето преди за раздаването му. 

"Празникът се отбелязва на десетия ден от месец Мухарем по Мюсюлманското летоброене. Ашуре означава десет. Има няколко предания, свързани с Деня Ашуре. Едно от тях е за спасилите се от потопа с Ноевия ковчег. Според преданието те са намерили 10 вида храни и с тях са приготвили десерта. Заради броя на съставките са го нарекли ашуре. Изживени са и 10 чудеса. Този ден символизира позитивността, щастието и благодатта", заяви Бейхан Мехмед и пожела на всички здраве, щастие и берекет.

"Това се прави с послание за мир между всички етноси, за радост и берекет", допълни председателят на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан. 

„Пловдив е най-подходящият град за този празник, защото е символ на хармоничното съжителство между всички етноси и религии“, заяви на свой ред генералният консул на Република Турция в Пловдив.

Празникът беше съпътстван от изпълнение на дервишки ритуал от единствения българин дервиш – пловдивчанинът Васил Тосев.

Снимки: Пловдив прес


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.