Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи беше специален гост на тържество по случай Курбан Байрам в родното си село Драгиново.

Празничната програма беше подготвена от ръководителките на Коран курсовете в селото и техните ученици.

Децата представиха Сури, Хадиси, както и стихове, съдържащи мъдростта и посланията от Свещения Коран-и Керим. Част от учениците изпълниха иляхита, за да покажат певческия си талант. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи откри тържеството. Акцент в изказването му беше възпитаването на подрастващото поколение чрез Коран курсовете.

"Коран курсът е място, където децата се учат на морал, на добро отношение към своите родители. Ето защо всеки, който е загрижен за доброто бъдеще на своето дете, трябва да го изпрати в джамията", заяви д-р Мустафа Хаджи. 

Духовният водач на мюсюлманите в България подчерта, че в Коран курсовете се обучават добри и морални хора, които един ден ще бъдат в полза на обществото, в което живеят. 

Районният мюфтия на Пазарджик Салих Халил на свой ред припомни, че човекът се състои от дух и тяло. 

"Тялото е създадено от пръст, съответно неговата храна е със земен произход - плодове, зеленчуци. Духът обаче е създаден в Небето, вследствие на което и храната, която го задоволява, е с "небесен" характер. Такава е Книгата на Аллах - Свещеният Коран-и Керим. Затова именно в Коран курсовете децата изучават заветите в Свещената книга, а това е задължително условие за постигане на хармония и щастие в земния живот", каза районният мюфтия на Пазарджик.

Гостите на събитието изразиха удовлетвореност от представената програма и изявиха желание по-често да присъстват на подобни тържества.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.