Мюсюлманите в кв. Долни Воден, общ. Асеновград се събраха на ифтар, организиран от Районно мюфтийство - Пловдив с подкрепата на Областно мюфтийство - Истанбул. 

Около 1000 души седнаха заедно на празничната трапеза, а сред официалните гости бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, областния мюфтия на Истанбул проф. Сафи Арпагуш, неговият заместник Мустафа Явуз, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнегрю, районният мюфтия на София Бейхан Мехмед и експертът от отдел "Образование" в Главното Мюфтийство Бахри Иззет. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед приветства присъстващите и говори пред тях за трите етапа, през които вярващите преминават по време на Рамазана, спазвайки оруч. Всеки от тях продължава 10 дена и символизира съответно милостта, опрощението и пречистването.

Областният мюфтията на Истанбул проф. Сафи Арпагуш призова вярващите за смирение и благодарност към Всевишния през Свещения месец. Той припомни, че това е времето, когато трябва да бъдем скромни и да избягваме прахосничеството.  

Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели на свой ред благодари на Областно мюфтийство - Истанбул, затова че ифтарът с тяхна подкрепа се състои в Асеновград.

"Рамазанът е благодат за нас. Това е времето, когато трябва да бъдем близо до хората в нужда и най-вече до нашите близки и съседи, за да си помагаме", каза Танер Вели и пожела на всички Аллах да ги дари със здраве и благоденствие. 

Ифтарът приключи с дуа, след което гостите кланяха Теравих намаз в историческата "Мурадийе джамия" в Пловдив.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.