Ифтар в село Ябланово събра около празничната трапеза сунити и алияни от региона. 

Събитието беше съпътствано от културна програма, на която представителите на различните течения, облечени в традиционни носии, представиха своите обичаи и изпълниха народни песни.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок и генералният консул в Бургас Сенем Гюзел, както и районните мюфтии на Сливен, Велико Търново, Силистра и Добрич бяха сред официалните гости. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет поздрави вярващите, които бяха дошли в Ябланово. Ведат Ахмед подчерта, че този ифтар символизира обединението на мюсюлманската общност в страната.

"Коранът ни призовава да се държим здраво за Аллах и да не се разединяваме и да спазваме повелите на Исляма. Сред тях е и говеенето, чрез което вярващите стават благочестиви и отговорни личности", заяви Ведат Ахмед. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет призова вярващите да следват написаното в Свещената книга, примера на Пратеника Мухаммед (с.а.с) и да се придържат към доброто възпитание и чистотата на духа. 

Официалните гости изразиха уважението си и към съхранените през вековете алияниски традиции и култура, които обогатяват мюсюлманската общност.

Ифтарът завърши с дуа за единство и благоденствие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.