Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи беше на официално тридневно официално посещение във Великобритания.

Програмата започна със среща с ръководството на Центъра за британско мюсюлманско наследство (British Muslim Heritage Center) в гр. Манчестър. Представители на двете институции обмениха информация, свързана с мюсюлманите в България и Великобритания.

Заедно с координатора по европейски въпроси към Мюсюлманското изповедание Мустафа Избищали, д-р Мустафа Хаджи разгледа музей с експозиция, посветена на приноса на мюсюлманските учени към човечеството. 

Във втория ден от своето посещение главният мюфтия се отправи към Ливърпул, където изнесе лекция пред мюсюлманите от България. Д-р Мустафа Хаджи отговори на въпроси, свързани с оруча, зекята и дейността на Мюсюлманското изповедание. 

На срещата с нашите сънародници в Обединеното кралство бяха обсъдени възможности за сътрудничество. Предстои учредяването и регистрирането на Сдружение на мюсюлманите от България в Ливърпул.

Вечерта делегацията гостува на празнична програма с ифтар под надсолв „Вкуси Рамазан” (Taste Ramadan), организирана от община Ливърпул, футболен клуб „Ливърпул“ и мюсюлманската общност в града. Събитието се провежда за втори път в близост до пристанището на града, като първия път през 2019 г. са участвали повече от 3500 души от различни религии и етноси. 

След ифтара главният мюфтия отслужи Теравих намаз в първата джамия във Великобритания „Абдуллах Куилиам” (Abdullah Quilliam).

Посещението приключи с дуа за благодат, добри дела и по-тясно сътрудничество между Главното Мюфтийство и диаспората ни във Великобритания.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.