Ръководството на Мюсюлманското изповедание, дипломати, представители на местната и законодателната власт посетиха Видин, за да гостуват на ифтар, организирана от Районно мюфтийство - Монтана и районния мюфтия Неджати Али.

На тържествената вечеря в джамията на Осман Пазвантоглу присъстваха зам.-главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед, посланиците на Турция в България и Република Северна Македония Айлин Секизкьок и Хасан Секизкьок, областният управител на Видин Любен Иванов, зам.-кметът на Видин Борислава Борисова, кметът на Лом Георги Гаврилов, представили на религиозните общности, народни представители и журналисти. 

В началото на тържеството Н. Пр. Айлин Секизкьок получи и картина със символа на Видин – крепостта „Баба Вида“. 

Ифтарът премина под знака на уважението на различните религии и етноси в Северозападна България и зачитането на религиозните празници и традиции. Той беше съпътстван от лекция на зам.-главните мюфтии за символиката на Рамазан, ибадетите през Свещения месец, Корана и дуата.

По-рано през деня гостите разгледаха забележителностите във Видин и посетиха Белоградчик, Лом и Монтана. Опознавателната обиколка включваше както исторически музеи и паметници на културата, така и посещение на исторически джамии. 

Началната точка във Видин беше Стамбол капия. След това гостите имаха възможност да разгледат част от кв. „Калето“, джамията и гроба на Осман Пазвантоглу, бившата турска поща.

Делегацията изрази задоволство от стартирането на дейностите по реставрация на гроба на Осман Пазвантоглу и изрази готовност да окаже необходимата подкрепа в хода на процеса. 

В Белоградчик гостите посетиха джамията "Хаджи Хюсеин, построена през 1751 г., а в джамията в Монтана се срещнаха с представители на мюсюлманската общност. 

Срещите приключиха с пожелания за мир и благополучие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.