Празнични програми в джамиите в цялата страна събраха вярващите за честването на Берат кандили. Според Исляма, в нощта Бераат е низспослан (спуснат) Коран-и Керим в Левхи Махмуз (запазеният скрижал), а в нощта Кадир са низспослани първите знамение на Пратеника Мухаммед (с.а.с). В продължение на близо 23 години в Мекка и Медина е низспослан целият Коран. Берат кандили е и символ на духовното пречистване и опрощението. Нощ, в която отправяме молитви за покаяние и прошка. 

Районно мюфтийство - Пловдив

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и районният мюфтия на Пловдив Танер Вели посрещнаха Берат кандили в с. Куклен, където поздравиха вярващите с настъпването на Свещената нощ.

Главният мюфтия използва повода, за да се срещне по-рано през деня с имами от Районно мюфтийство - Пловдив. Той призова присъстващите да проявяват специално внимание към младежите и да работят по-активно с мюсюлманите в големите градове. На срещата беше оповествена план-програмата за следващите 5 години, както и събитията, с които ще бъде отбелязан месец Рамазан. През Свещения месец Районното мюфтийство ще организира ифтари с ученици от средните училища и студентите в университетите в Пловдив.

Районно мюфтийство - Добрич

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик взеха участие в програмите за Берат кандили в Тервел и с. Орляк.

В празничната нощ Ведат Ахмед изнесе лекция за нейната символика и смисъла на покаянието и опрощението.  

След празничната програма Бейхан Мехмед и Джелал Фаик отбелязаха Свещената нощ заедно с 50 младежи младежи в Балчик. 

Районно мюфтийство - Шумен

Зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов и районният мюфтия на Шумен Месут Хасанов гостуваха в с. Браничево, общ. Каолиново през Свещената нощ.

Четене на иляхита, мевлид и айети от Свещения Коран-и Керим бяха част от празничната програма, на която присъстваха и вярващи от околните села. Сред тях бяха и млади имами и мюсюлмани.

Празнична програма с участието на ученици и преподаватели от ДУ "Нювваб" беше представена в Томбул джамия в гр. Шумен и в гр. Върбица.

Районно мюфтийство - Стара Загора

Ръководителят на Центъра за духовно развитие и консултации към Главното Мюфтийство Бирали Бирали изнесе лекция, посветена на Берат кандили в месджида в Стара Загора. Програмата приключи с дуа на районния мюфтия Сейхан Мехмед.

Районно мюфтийство - София

Близо 100 души посрещнаха нощта Берат в Централната софийска джамия. Зам.-ректорът на Висшия ислямски институт д-р Абдуллах Търабзон и Ридван Кандьов от Районното мюсюлманско настоятелство изнесоха лекции на български и турски език. Програмата приключи с четене на Коран-и Керим от имам-хатибите на Районно мюфтийство - София.

Районно мюфтийство - Русе

Честването на Берат кандили в Русе събра мюсюлманската общност в историческата джамия "Мирза Седид паша".

Районният мюфтия Юджел Хюсню честити Свещената нощ на всички присъстващи, а гост-имамът Ахмет Йешилюрт прочете айети от Корана. В програмата взеха участие ученици от Духовното училище в Русе, както и директорът Тунджай Шериф.

Районно мюфтийство - Бургас

Празничната програма в Районно мюфтийство - Бургас беше проведена с участието на районния мюфтия Селятин Мухарем и имама на с. Зайчар Юзеир Джевдет. В присъствието на близо 100 души бяха прочетени иляхита и мевлид.

Районно мюфтийство - Велико Търново

В Районно мюфтийство - Велико Търново бяха организирани чествания за Берат кандили във всички населени места, където има имами. Специална програма беше представена в историческата джамия в Старопрестолния град.

Районно мюфтийство - Хасково

Районно мюфтийство - Хасково организира програма в "Чарши джамия" в областния град. Имам-хатибът на "Селимийе джамия" в Едирне Юсуф Серенли беше сред официалните гости на събитието.

Честването на Берат Кандили започна с приветствие от районния мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб. Той подчерта, че тази вечер е предвестник на Рамазана и че според хадисите Всевишният опрощава греховете на всеки, което се обърне към Него и поиска опрощение.

Районно мюфтийство - Ловеч

Празнична програма с участието на районния мюфтия Мурад Бошнак събра и вярващите в Ловеч.

Мюсюлманското изповедание поздравява всички вярващи по случай големия ни празник! Нека Аллах ни дари със силата на покаянието и опрощението, чрез които можем да получим смирение и да посрещнем най- достойният гост - месец Рамазан!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.