Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед участва в беседи с мюсюлмани в Каварна и шуменското село Тодор Икономово. 

Срещите с вярващите бяха част от програмата при посещенията на Ведат Ахмед в Районно мюфтийство - Добрич и Районно мюфтийство - Шумен. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет беше силно впечатлен от интереса и многобройното присъствие на децата в джамията в гр. Каварна. Те се обучават при Рейхан ходжа, който от 25 години е имам в града. Завършил първия випуск на ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен. 

Заедно с настоящия районен мюфтия на Добрич Акифов Акифов Ведат Ахмед посети и бившия дългогодишен районен мюфтия Билял Дарджан.

В шуменското село Тодор Икономово лекцията в джамията включваше две части. Първата - посветена на Трите свещени месеца беше изнесена от ваиза към Районно мюфтийство - Силистра Рехин Али, който е и член на Висшия мюсюлмански съвет. Втората - за следването на Свещения Коран-и Керим и Пратеника Мухаммед (с.а.с), представи председателят на Висшия мюсюлмански съвет. Ведат Ахмед разговаря с мюсюлманите за спазването многовековните ни традиции и предпазването от крайностите, които могат да навлязат покрай "нови" течения.

Религиозната програма включваше още четене на Коран от ученика от ДУ "НЮВВАБ" Сермет Шериф и изпълнение на религиозни песни от местни посетители на джамията.

По време на официалното посещение в Районно мюфтийство - Шумен председателят на Висшия мюсюлмански съвет обсъди с районния мюфтия Месут Мехмедов проблемите на мюсюлманската общност в района. 

Месут Мехмедов запозна Ведат Ахмед със сериозната необходимост от изграждането на пансион за ученици и студенти, които идват да учат в Шумен от села в Североизточна България. 

Двамата обсъдиха културните и образователните мероприятия, които ще се проведат до края на годината по случай 100-годишнината от основаването на ДУ "НЮВВАБ".


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.