"Кафе на толерантността" и Мевлид в "Джумая джамия" в Пловдив за осма поредна година дадоха пример за разбирателство между различните религии и етноси в града. 

По покана на Джамийското настоятелство и Районно мюфтийство - Пловдив представители на различните общности в града отново се събраха заедно, за да демонстрират мирното съжителство и добро отношение помежду си. 

Сред официалните гости бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, дългогодишни съмишленици на инициативата от различни организации.

На традиционното събиране бяха припомнени вандалските прояви над Джамията в центъра на града през 2014 г., които година по-късно станаха повод за началото на ежегодната проява с послание за мир и разбирателство.

"Ние не забравяме този болезнен момент, но заедно с това сме призвани да излезем по-силни от възникналите кризи. Така създадохме една хубава традиция. "Кафе на толерантността" дава добър пример на обществото и се отразява върху мислите и чувствата на хора от различни общности в нашата прекрасна родина България. Надявам се, че ще бъдем заедно в хубави и ще се подкрепяме в лоши времена", бяха думите, с които председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед се обърна към гостите.

„Благодаря, че за поредна година се събираме и живеем заедно без конфликти. И назад във времето, и сега Пловдив показва, че тук никога не имало проблеми на верска основа. Ние сме град на толерантността“, каза в своето приветствие кметът Здравко Димитров. 

На чаша турско кафе и баклава гостите обсъдиха теми, свързани с града и дейностите на различните институции. След почерпката в джамията се проведе и Мевлид.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.