План за развитие на дейността на Мюсюлманското изповедание, промени в правилата за издаване на "Хелял" сертификати и Програма за честване на 100-годишнината от основаването на духовно училище "Нювваб" - гр. Шумен приеха членовете на Висшия мюсюлмански съвет по време на първото им заседание за 2022 г. 

Програмният документ за дейността за Мюсюлманското изповедание, изготвен от специална комисия с председател районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, предвижда развитие на нови социални дейности, организиране на повече събития за мюсюлманската общност, развитие на кадрите на Мюсюлманското изповедание и разкриване на нови отдели, които да отговорят на очакванията и нуждите на институцията. 

С промените в правилника за издаване на "Хелял" сертификати беше въведено сключването на договори с производителите, които да гарантират спазването на изискванията при производство на "Хелял" храни. Висшият мюсюлмански съвет прие и промени в цените на услугите.

На заседанието председателят на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от основаването на духовно училище "Нювваб" - гр. Шумен Ведат Ахмед представи програмата за честванията през цялата година и във всички райони на страната. Тя предвижда организиране на международна научна конференция, емитиране на юбилейна монета, първа копка за изграждане на спортна зала към Духовното училище, както и издаване на книги и организиране на конкурси.

Членовете на ВМС гласуваха промени в състави на мюсюлмански настоятелства и решения за отдаване на вакъфски имоти под наем.

Заседанието на Съвета беше съпътствано от обучение по протокол и комуникация. Лекцията беше водена от съветника по образование към Посолството на Република Турция Шенол Генч. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.