Тържествено отбелязаха  КутлуДогумв Сливен и Шумен

21 април бе тържествен ден за мюсюлманите в Сливен и Шумен, които отбелязаха подобаващо рождението на Пратеника (с.а.с.).
Честванията и на двете места се проведоха под надслов „Да живеем заедно в нашето различие”.
В Сливен тържеството се състоя  в залата на мюсюлманското настоятелство. Гости на мероприятието бяха заместник-главният мюфтия на Република България Ведат Ахмед, заместник-генералният консул на Република Турция, районният мюфтия на Стара Загора и студенти от Висшия ислямски институт.Мероприятието уважиха и  имами и кметове от региона.
Тържеството започна с четене на айети от Коран-и Керим. Приветствие бе отправено от районния мюфтия на Сливен Акиф Акифов. Заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед направи напомняне за практическата обич към Пратеника и ценността на следването на неговия път.
Момичета и момчета  поздравиха гостите в препълнената зала с изпълнението на иляхита и рецитиране на стихотворения, посветени на Мухаммед(с.а.с.).
Организаторът на честването – Районно мюфтийство – Сливен, изразява благодарността си към всички, които са помогнали за осъществяването на благородното дело, както и към тези, които са взели активно участие в мероприятието.  
В Шумен празнично отбелязаха рождението на Пратеника (с.а.с.) също на 21 април, вторник. Тазгодишното честване бе много по-мащабно от миналогодишните. То се проведе в зала „Форум“ на хотел „Шумен“, която дори не успя да побере всички гости..
Гости на честването бяха заместник-главният мюфтия на мюсюлманите в Република България Бирали Бирали, Дурсунали Тюркмен –заместник-ректор на Висшия ислямски институт в София, районни мюфтии от страната, кметове на общини и други.
    Тържественото откриване на програмата започна с четене на Коран-и Керим от Сюлейман Демирай – имам на „Селимие джамия“ в Одрин и продължи с  поздравителната реч на Месут Мехмед – районен мюфтия на Шумен.  
Приветствия към присъстващите отправиха още заместник-главният мюфтия Бирали Биралии гостите от Турция. Речите им бяха изпълнени с множество поучителни  примери от житието на Пратеника (с.а.с.).
Тържеството беше допълнено с представената музикална програма на учениците от СОДУ ‘Нювваб” - Шумен и от гост-имама от Турция Ибрахим Юртчу.
Продължилата близо два часа програма приключи с благопожелания, отправени от  водещия на програмата Джелил Шакир – учител при СОДУ „Нювваб”, град Шумен.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.