Уважаеми господин Председател на Висшия  мюсюлмански съвет,

Уважаеми представители на държавните институции,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Уважаеми представители на мюсюлманите от съседните страни,

Уважаеми представители на политически партии,

Скъпи делегати,

Братя и сестри,

Живеем във време, в което религията е маргинализирана. Живеем във време, в което материалността взима превес. Време, в което хората се грижат повече за техните материални, тленни тела, отколкото за техните души и повече за техните тела, отколкото за техния духовен живот.

Мюсюлманите в България, обаче, изминаха път, в който показват, че човек е сътворен както от материално, така и от духовно тяло. Човек трябва да се храни както с материална, така и с духовна храна. Ето защо, това което ние искаме да направим и това, към което се стремим, е преди всичко да покажем на себе си и заедно с това да покажем на обществото, в което живеем, че няма как да има щастие, няма как да има мир и разбирателство, няма как да има успех, ако загърбим духовния живот. От тази гледна точка е необходимо всеки един от нас да осъзнае важността и отговорността преди всичко  на Аллаху Теаля и след това отговорността, която е поел към съответните мюсюлмани, които представлява днес.

Скъпи делегати,

Изминаха 5 години от началото на мандата, който ми дадохте. За мен е чест да застана пред вас и да ви дам отчет за изминалия период, но заедно с това искам да споделя чувството, което ми напомня, че за всяко извършено от нас дело, ще даваме отчет пред Аллах.

5-годишният мандат беше изпълнен с превратности и проблеми, но те ни научиха да бъдем по-силни, по-отговорни и по-активни. Освен това, съпоставяйки този мандат с предишните, ще видим че сме изминали дълъг път и сме постигнали успехи, които допреди десетилетия бяха само мечта.

Основната дейност, с която се занимава Мюсюлманското изповедание, е напътствието на мюсюлманите.

На трудов договор са назначени всички имами, които не са пенсионери или на трудов договор извън Мюсюлманското изповедание. Останалите имами са назначени на граждански договор, тъй като те извършват само петъчен намаз. Заплатите на всички служители и имами бяха увеличени средно с 40%. Курсовете за имами в Шумен и Устина са центрове за възпитание на нови кадри, като 70% от завършилите са назначени като имами.

Проектът „Активният имам“ започна в Сливен през 2017 г., като включваше 1000 имами, след което той беше приложен на други места, в различни градове в България. През 2019 г. започнаха срещите в районните мюфтийства за констатация на нивото на имамите. Срещите бяха прекъснати поради епидемичната обстановка.

През изминалия период Мюсюлманското изповедание обърна внимание на четенето на Коран-и Керим. Бяха организирани курсове за изучаване на правилата за четене на Корана, тъй като четенето трябва да става така, както Аллах Теаля ни го е низпостлал. Реториката е една от най-важните дейности на имамите. Всеки имам, дори всеки служител в Мюсюлманското изповедание, трябва да има необходимата подготовка да се изразява правилно и добре пред публика. Поради тази реалност, през 2018 г. Изповеданието организира първия по рода си Курс по ихтабет. Курсът даде възможност на много имами да открият възможностите си и да ги развият, като участниците се обединиха около идеята подобен курс да продължи. Естествено, всичко това беше осъществено със специалната помощ на турския Диянет, за което аз искам специално да благодаря.

С цел увеличаване и по-доброто функциониране на Коран-курсовете, през 2017 г. в районните мюфтийства бяха организирани семинари, които да покажат на имамите по какъв начин да се държат с подрастващото поколение и по какъв начин да преподават в тези курсове. Коран-курсовете са тези, които подготвят утрешните мюсюлмани. Ето защо това, което се прави в тях, ни дава възможност да подготвим утрешните кадри. Заедно с това беше издадена книгата „Любимата ми религия – 1 и 2“ на български и турски език. Отпечатани са дневници, които са в помощ на преподавателите. Всяка година се организират мотивационни семинари за ръководителите на целогодишните Коран-курсове. Целите от тези семинари са да мотивират ръководителите, да допринесат за по-висок успех при организацията и по-добро качество на курсовете. 

Броят на учениците се увеличава с всяка изминала година. За подобряване на нивото и мотивацията на преподавателите всяка година, преди започването на летните Коран-курсове, се провеждат такива мотивационни семинари. Това също е ново за Мюсюлманското изповедание, тъй като в миналото Коран-курсовете се провеждаха по-хаотично. От 2017 г. стартира проектът за жени, които участват активно като преподаватели в Коран-курсове. Първоначално в тези курсове започнаха само няколко жени, а в последствие те бяха предадени и на останалата част в България. Целта е тази дейност да се разшири максимално и да обхване всички населени места, където живеят мюсюлмани. Към настоящия момент 25 жени участват в този проект, като участващите деца са 300.  Има също така 270 възрастни. Освен Коран-курсовете, отдел „Иршад“ работи с подрастващото поколение – летните училища и изпращането на ученици на семинари извън България също стана практика, което се практикува всяка година.

Следващия отдел, който е ангажиран с „хизмета“ на мюсюлманите в България, е отдел „Образование“. Образованието е дейност, която е залегнала в първата заповед на Аллах. Този отдел е ангажиран преди всичко с мюсюлманските училища, Висшия мюсюлмански институт и заедно с това студентите, които учат в различни висши учебни заведения и следват в различни професии. Има две неща, които трябва да споменем:

1.     Благодарение на активното участие на Мюсюлманското изповедание, Висшият мюсюлмански институт е признат от институцията в Турция, която признава дипломите за висше образование, което означава, че всички, завършили Ислямския институт, могат да продължат да учат в магистърска програма, без да държат приравнителни изпити.

2.     Знаете, че през 2019 г. беше направена промяна в Закона за изповеданията, благодарение на която Мюсюлманският институт получи видно признание – а именно, дипломите на Висшия мюсюлмански институт биват заверени в Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет, което е добра крачка към акредитацията на Института.

Заедно с това отдел „Образование“ също се ангажира със стипендии, които се дават на студенти-мюсюлмани, които се обучават в различни университети. Има и един важен въпрос, който няма как да бъде подминат. Това е участието на мюсюлманите в Кампанията за образованието. Тази кампания в началото на мандата през 2016 г. имаше успех и успя да събере 120 000 лв. През 5-годишния мандат има увеличение с 350% и тази година очакваме събраните средства да са близо 600 000 лв. Това е успех на всички мюсюлмани в България.

Другият отдел, който работи в Мюсюлманското изповедание, е отдел „Хадж и умре“. Една от основите на Исляма е Хаджът, което означава, че мюсюлманите трябва да отдадат необходимото внимание на този ибадет. Хадж е ибадет, който мюсюлманите трябва да изпълнят най-малко веднъж в живота си. Въпреки че организацията на Хаджа беше иззета от Мюсюлманското изповедание и дадена на фирми, много мюсюлмани предпочитат да направят този ибадет само и единствено с организацията на Главното Мюфтийство, защото е факт е, че Главното Мюфтийство успява да направи това по най-добрия начин.

Отдел „Административен“ е също отдел, който подпомага Мюсюлманското изповедание. Мюсюлманското изповедание се утвърди като незаобиколим фактор в българското общество. Това дава възможност на мюсюлманите да се чувстват равноправни в родината си, както и да бъдат по-полезни за просперитета на обществото, в което живеят. Не е рядкост, когато държавни институции търсят мнението на Изповеданието по много въпроси, касаещи социалната и образователната сфера на съвременното общество.

С цел по-доброто съществуване на връзките с държавните институции, както и с българското общество, в Главното Мюфтийство функционира отдел „Връзки с обществеността“, който е под пряк контрол на Главния секретар. Благодарение на неговите усилия и на екипа му Мюсюлманското изповедание стана известно като защитник на правата на мюсюлманите и като преграда пред опитите да се използва Мюсюлманското изповедание за политически цели. В близкото минало по медиите се отразяваха само негативни новини по отношение на мюсюлманите и Изповеданието, докато сега има добро развитие в положителна посока.

Отдел „Издателство“ е отдел, който има за цел да представи на широката мюсюлманска общност, както и на цялото българско общество книги и литература на религиозна тематика. Не е далече времето, когато издаването на една книга, се приемаше за събитие. Днес това е съвсем нормално явление, тъй като всеки месец отдел „Издателство“ издава различна литература. През посочения период отделът е издал над 60 нови книги с различни обем, както и безплатни брошури и плакати за обучение на деца. Извършени са преводи, корекции, религиозни и стилистични редакции на близо 40 нови книги. Ежемесечно се издават сп. „Мюсюлмани“ и безплатна притурка към него.

Финансовият въпрос е въпросът, който беше най-болната тема на Мюсюлманското изповедание. Финансовото положение на Изповеданието се подобрява всяка измината година. При срещи с ревизионни и държавни органи Мюсюлманското изповедание се дава за пример. Счетоводството му е по-изрядно от това на почти всички сродни организации в страната. Бюджетът на Мюсюлманското изповедание се формира, както следва от: държавна субсидия; дарения от страната и чужбина; приходи от наеми на вакъфски имоти, организиране на Хадж и умре.

Както е известно, според поправките на Закона за изповеданията през 2019 г., изповеданията получиха държавна субсидия, както и разсрочване на задълженията. Благодарение на този закон Мюсюлманското изповедание отсрочи 6 млн. лв. задължения и изплати над 2 млн. лв. Сега всеки може да влезе в сайта на Националната агенция и да види, че Мюсюлманското изповедание няма задължения. Затова искам да благодаря на всички – преди всичко на Българската държава и заедно с това на народните представители от Движението за права и свободи, които ни подкрепиха в тази нелека мисия и дадоха възможност да решим този казус.

През периода (2016-2021 г.) бе завършена и централизацията на финансово-счетоводната дейност. Договорите за отдаване под наем на вакъфски имоти се изготвят и подписват от името на Мюсюлманското изповедание. Всички приходни и разходни документи от районните мюфтийства и от настоятелствата, получаващи субсидии, се представят в срок и се обработват ежемесечно.

Отдел „Правен“ е сравнително нов отдел в Мюсюлманското изповедание. Той е защитник на структурите на Изповеданието както от ударите на закона, така и от недобросъвестни наематели и лошо стопанисване на вакъфските имоти от някои служители. В миналото Мюсюлманското изповедание използваше само външни адвокати, а това затруднява и оскъпява адекватното действие в определена ситуация. След откриването на отдела са предотвратени не само опити за продажба на вакъфски имоти, но са спечелени и дела срещу лица, нарушили българското законодателство.

Делото, с което Недим Генджев оспорваше Конференцията през 2016 г., е спечелено на всички инстанции. Генджев в осъден да заплати разноските по делата на Мюсюлманското изповедание. С това приключи сагата „Генджев“, която продължи 27 години.

През 2019 г. бе приет Закон за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. При общественото обсъждане, на което активно участие взеха адвокат Хасан Имамов и Аднан Джамбазов. Отдел „Правен“ и адв. Имамов изготвиха многобройни становища във връзка с промените на Закона, проведоха срещи с народни представители, взеха активно участие в компетентните комисии към Народното събрание.

Бяха заведени и дела срещу недобросъвестни наематели на вакъфските имоти, собственост на Мюсюлманското изповедание.

Вакъфите са основното перо за финансиране на Изповеданието, а наред с това са част от културното наследство и историята на мюсюлманите. Опазването и развитието на вакъфската на цивилизация е дълг на всеки мюсюлманин. В тази насока е необходимо съревнование затова кой ще допринесе повече за опазването на вакъфите. Отдел „Вакъфи“ в Главното Мюфтийство съществува като специално звено в администрацията, предназначено, за да управлява имуществото. Отделът има следните свои приоритетни дейности: придобиване на вакъфски имоти; картотекиране; стопанисване и управление; разпореждане с вакъфските имоти.

Мюсюлманското изповедание е придобило нови вакъфски имоти чрез дарение, завещание или правоприемство, от които 24 сгради и парцели с площ над 5500 кв. м. Мюсюлманското изповедание е възстановило чрез реституция или по съдебен ред 42 джамии и месджиди, 697 дка гори, 7204 ниви и ливади, както и лозя с обща площ от 329 дка. Извършен е строеж на вакъфски имоти, от които 13 джамии, 7 минарета и 14 търговски обекта. Извършен е ремонт на 104 джамии и 41 търговски обекта. Общата стойност за строежа и ремонта на вакъфските имоти е над 12 млн. лв. 

Отдаването на вакъфските имоти под наем се утвърди като практика, недопускаща злоупотреба с имуществото на мюсюлманите. На много места представители на Настоятелствата възразяваха срещу централизацията, докато сега се видя, че този модел е успешен. Тук е мястото да благодаря на Комисията по вакъфи с председател зам.-главния мюфтия Мурат Пингов, която върши по-голямата част от дейността по отдаването на имотите под наем.

Отдел „Социален“ е също нов отдел в Мюсюлманското изповедание. В нашето време социалната дейност се свързва предимно с неправителствените организации, пропускайки факта, че тя е тясно свързана с вярата на хората. Мюсюлманското изповедание подава ръка на изпадналите в нужда хора, без оглед на религията, пола и етноса им. За целта е открит отдел, който се занимава само с подпомагане на социално слаби хора, като средствата се набират само от дарения. Най-ярко откроената дейност на отдела е подпомагането на сираци, като всеки месец те получават парична помощ. С позволението на Аллах мюсюлманите разбраха важността на тази дейност и се включиха активно. Средствата се увеличават с всяка изминала година. В края на 2020 г. подпомогнатите сираци в България бяха 383.

Ифтарите по време на Рамазана и хуманитарните пакети са друга важна дейност на Отдела. Средствата за тях също се набират от дарения и се дават на хората, които имат нужда от материална помощ.

"Вътрешният одит" също е отдел, който също се занимава с правилното запазване, опазване и експлоатиране както на вакъфските имоти, така и с дейността на мюсюлманските настоятелства, имамите и всички структури на Изповеданието. Този отдел инспектира както структурите на различни нива, така и Главното Мюфтийство. Най-добър резултат оказва инспектирането на Коран-курсовете и имамите. С това тези служители разбраха, че не са сами в нелеката им задача да обучават не само подрастващото поколение на ислямските ценности, а и цялото общество. С цел по-добрата функция на контролния орган, Главното Мюфтийство отпечата контролна книга, в която се отразява дейността на имамите и я раздаде на всички джамии.

Много важна задача на Изповеданието е издаването на „Хелял-сертификати“. Тези сертификати, които помагат на мюсюлманите да се пазят от харам, са нещо ново, но изключително важно. Факт е, че Ислямът е позволил всичко полезно за човешкото здраве и е забранил употребата на продукти, които са вредни. За да помогне на мюсюлманите да направят правилния избор, Главното Мюфтийство издава „Хелял-сертификати“ на фирми, свързани с хранително-вкусовата промишленост. Екипът, работещ в тази сфера, се формира както от лица, запознати с принципите коя храна е хелял и коя храна е харам, но също така и от хора, които се занимават с химия, за да могат да кажат дали химичните съставки са произведени от харам или хелял. Прави впечатление, че фирмите, интересуващи се от „Хелял-сертификат“ са все повече, а доскоро такъв сертификат изискваха фирми за външния пазар. В настоящия момент на вътрешния пазар също се предлагат такива продукти. Това е индикация, че мюсюлманите се завръщат към религията си по всички показатели, включително и по въпроса за храната.

Отдел „Административен“ е моторът не само на Главното Мюфтийство, но и на цялото изповедание. Работещите в тази сфера се стремят да приведат в унисон с технологиите вътрешните и външните комуникации.

Автомобилите на Изповеданието са обновени, което намалява разходите им за поддръжка и експлоатация. Това осигурява също и безопасността на служителите по време на движение из страната, което е част от работата им.

Всяко районно мюфтийство разполага със специализиран автомобил за погребални услуги. В миналото мюсюлманите бяха принудени да ползват такива, на които се поставяха символи на други религии, докато днес те имат на разположение автомобили за целта, оборудвани  по изискванията на ислямските принципи.

Отдел „Медия и култура“ дава информация на обществото за дейността  на Мюсюлманското изповедание. Съвременният начин за призив към Исляма все повече се утвърждава чрез електронните медии.  Ето защо Мюсюлманското изповедание се стреми да усъвършенства и осъвременява призива към Исляма.

По време на пандемията през 2020 г., когато в един период джамиите бяха затворени, Изповеданието осъществи проповедническата си дейност чрез записи на различни религиозни лекции, които бяха публикувани както в сайта на Главното Мюфтийство, така и във Facebook-страницата ни.

Ежегодните състезания по основни познания за Исляма са важен аспект за Отдела, където малчуганите имат възможност да покажат придобитите знания и умения по време на Коран-курсовете. Тези мероприятия ги мотивират да бъдат още по-активни в участието си.

Това е част от дейността на Мюсюлманското изповедание за периода 2016-2020 г. Няма как да бъде обхванато всичко направено, но казаното дотук може да ни послужи като план за действие за работата, която предстои пред нас.

Успехите на Мюсюлманското изповедание са успехи за всички мюсюлмани. Затова искам да благодаря на всички служители и в това число на Председателя на Висшия мюсюлмански съвет, Зам.-главните мюфтии, Главния секретар, всички служители в Главното Мюфтийство, районните мюфтии и техните екипи, настоятелствата, имамите, директорите на духовните училища, учителите и на всички мюсюлмани, които по един или друг начин са участвали за изграждането на институционалността на Мюсюлманското изповедание.

Също така искам да изразя благодарност към Диянета на Р. Турция, който ни помага. Най-вече морално и духовно във всяка една насока. Не е ново за нас, тъй като нашите деди са казали: ние ръководим религиозните дела на мюсюлманите в България, а за въпроси, които не сме способни да решим, питаме нашите по-големи братя в Истанбул.  Ето защо турският Диянет ни помага във всяка една насока и искам още един път от свое име и от името на всички вас да им благодаря за тази дейност.

Постигнатото дотук е благодарение на усилията на всички мюсюлмани. Това обаче не може да спре дотук. Необходимо е да се ускори темпото на работа. Условията, в които живеем и работим, изискват по-мащабна ангажираност, която да бъде съчетана с новите условия. Организирането на религиозните дела е право и задължение на ръководството на Мюсюлманското изповедание, но това в никакъв случай не лишава всички мюсюлмани да вземат дейно участие в предлагането на идеи и тяхната реализация. Напротив – имаме нужда от съдействие във всяка една насока, като в същото време сме отворени за градивна критика. Стига това да доведе до израстването на имиджа на мюсюлманите и засилването на тяхната привързаност към Исляма. 

Ще споделя само няколко насоки, по които Мюсюлманското изповедание ще работи в следващия мандат. Мисля, че не е най-важното кой ще бъде главен мюфтия и кой ще бъде в ръководството. Това което искам да кажа, мисля че трябва да продължи. Независимо кой ще ръководи институцията.

1.     Обезпечаване на по-добри възнаграждения на служителите на Мюсюлманското изповедание и по-специално на имамите. За целта е необходимо всички служители да работят заедно и да се ангажират да разяснят дейността на Изповеданието, както и необходимостта от финансово подпомагане на тази дейност от страна на всички мюсюлмани. 

 

2.     Повишаване на квалификацията на служителите както по отношение на религиозната подготовка, така и по отношение на педагогическата, защото имамите са и учители по Коран-курсове и основни познания по „Религия-Ислям“.

 

3.     Запознаването на служителите с протоколните нормативи ще се осъществява чрез курсове и семинари.

 

4.     Осъществяване на по-тесни връзки с мюсюлманите по места, което ще помогне да приемат като своя задача дейностите на Изповеданието.

 

5. Разширяване функциите на отдел „Вакъфи“, което ще допринесе за по-добрата експлоатация на вакъфите, с които разполага Мюсюлманското изповедание. Канализиране на ремонтни дейности на джамии и вакъфски имоти е важен фактор за стопанисването на имотите. Хаотичните действия не дават резултат. Ето защо Мюсюлманското изповедание ще подпомага ремонтните дейности на джамиите, но ще обърне внимание и на приоритетните обекти.

 

6.     Образованието е една от най-важните функции на Изповеданието. Ето защо подобряването на учебния процес в духовните училища е неотложна задача на отдел „Образование“, както и на служителите в тези училища.

 

7.     Издаването на „Хелял-сертификати“ за хранителни продукти плахо навлиза в дейността на Мюсюлманското изповедание, но за разширяването на тези дейности е необходимо да се отдаде необходимото значение от всички нас.

 

8.     Социалната дейност на Мюсюлманското изповедание се утвърди като важен фактор в обществото. Насреща са опити тази дейност да бъде изнесена извън страната, където вече са направени първите стъпки.

 

9.     Хаджът е важен индикатор за отношението на мюсюлманите към институцията, поради което ще се положат максимални усилия за рекламирането на този важен ибадет, така че да достигне до знанието на всички мюсюлмани.

 

10.     Медийното присъствие е неотложно за Мюсюлманското изповедание, защото повечето хора в нашето съвремие се информират с медии. Ето защо Мюсюлманското изповедание ще отдаде по-голямо значение на медийната дейност в лицето на отдел „Медии и култура“.

 

11.  Накрая, но не на последно място, работата с българските мюсюлмани в чужбина е един от приоритетите. През последните години се наблюдава повишен интерес към дейността на Мюсюлманското изповедание от много мюсюлмани, които живеят извън страната.

Тези и други дейности ще съпътстват живота на мюсюлманите в България, но за истинската реализация на тези проекти се надяваме на пълна подкрепа от вас и ръководените от вас мюсюлмани. Нашата задача е да активираме максимално повече хора и съмишленици, които да ни помагат в тази нелека дейност.

Аллах да приеме делата ни!

 

Д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на Република България

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.