Властите в Етиопия ще възстановят полуразрушената джамия Ал-Неджаши в района Тиграй, съобщава Анадолската агенция. На територията на джамията се намират гробовете на сподвижници на Пратеника (с.а.с.), които през седми век  са се преселили в Етиопия, напускайки Арабия заради гоненията на мюсюлмани по това време.

Ал-Неджаши е често посещаванa забележителност, сградата е пострадала по време на конфликта между федералните власти и народно-освободителния фронт в Тиграй. Правителството на Етиопия обяви, че на мястото се изпраща техническа група за оценка на степента на пораженията, нанесени на джамията.

Според думите на заместник директора на Етиопското управление по изследване  и съхранение на културното наследство, скоро ще бъде започната работа по реставрацията. На територията на джамията са изкопани окопи от войниците на фронта, независимо от протестите на служителите на Ал-Неджаши, наричайки действията на военните кощунствени.

Както съобщава ИА Красная Весна, в процеса на военните действия е пострадал и намиращият се близо до джамията християнски храм – Черквата на Емануил.

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.