Лидерите на трите аврамически религии в Австрия призоваха властта да престане да асоциира тероризма с конкретна религия и да сложи край на омразната риторика на официално ниво. Епископ Бернхард Хайц заяви, че само правосъдието и закона са способни да предотвратят тероризма, а разпространяването на антимюсюлмански настроения само вреди на обществото. „Мюсюлманите, както и представителите на другите религии строго осъдиха неотдавнашните атаки в Париж, Дрезден и Виена“ – заяви епископът пред Анадолската агенция. „Крайнодясната риторика способства за антиислямски настроения” – добави още той.

Според думите на имам Рамазан Демир, е недопустимо тероризмът да се свързва с която и да е религия или националност, подчертавайки, че актовете на насилие вредят преди всичко на самите мюсюлмани.

Върховният равин на страната, Шломо Хофмейстер подчерта, че неразбирането на понятието „политически ислям” може да доведе до дискриминация на вярващите. „Всички разбират израза „политически ислям” по своему – отбеляза еврейският лидер. „На първо място трябва да се разясни понятието „политически ислям” и самата религия ислям и да се прави разлика между тях“ – допълни той.

 

Източник: IslamNews


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.