В Атина е открита  първата официална джамия. Заради превантивните мерки срещу коронавируса броят на посетителите в джамията е ограничен. На всяка молитва ще бъдат допускани не повече от десет вярващи, съобщават от съвета на директорите на джамията в Атина. Тържественото откриване ще се проведе когато „това стане възможно в съответствие с развитието на борбата с пандемията”. За имам на джамията е назначен 49-годишния мароканец Синди Махаммед Заки, гражданин на Гърция от марокански произход, владее гръцки, арабски и френски език, също така има научна степен в областта на физиката, математиката и мюсюлманските изследвания.

Трябва да се отбележи, че в столичната джамия няма минаре и няма да се известява езан чрез високоговорител като работата на джамията ще бъде под прекия контрол на държавата. В нормални условия джамията ще може да приема до 300 мъже и 50 жени за колективна молитва.

Решението за строителство на джамия в столицата на Гърция е прието още през 2006 година, но поради бюрократични процедури и пречки отстрана на националистически сили, разрешението за строеж бе многократно забавяно.

 

Източник: Islam.ru 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.