Пловдив осъмна с провокативни карикатури, уронващи мюсюлманите и религията „Ислям“.

Преди седмица група студенти от Медицинския университет в Пловдив са забелязали разлепени стикери върху, които са били изобразени непристойни карикатури с имената на Пратеника Мохамед (с.а.с) и на Аллах (дж.дж.). Стикерите са били разлепени върху информационните табели на „Гребният канал“, около студентските общежития, спирки и на различни обществени места в града под тепетата – Пловдив. Студентите попаднали на тези оскверняващи карикатури уведомяват Районно мюфтийство – Пловдив, за да защити интереса на мюсюлманското общество в града.

„Районно мюфтийство – Пловдив предприе адекватни мерки и подаде сигнал в Прокуратурата, тъй като подобни провокации биха били повод за ескалиране на етническо и религиозно напрежение в града, което само по себе си би имало общественоопасни последици.“ – коментира районният мюфтия на Пловдив Танер Вели за Grandmufti.bg

Свободата на изразяване не е само лична възможност необезпокоявано да споделяме своите убеждения и да критикуваме убежденията на другите, без някой да ни пречи. Тя е и уважение към другия и зачитане на личното му достойнство и мнение.  Свободата на словото е важна не само като ценност, която сама по себе си има право да съществува, за да може всеки, който има нещо за казване и показване да го каже или покаже. Подобни  безотговорни и безцеремонни актове са целенасочени срещу основополагащите принципи и ценности на Исляма. През призмата на демокрацията, това не е правото на свободно изразяване, а е незачитане на човешките права. 

Автор: Фахредин Молламехмед


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.