Признавайки интереса към хелял финансирането, водещ британски университет започна първия във Великобритания бакалавърски курс по счетоводство и ислямско финансиране. Студентите от Бирмингамския градски университет, получили степен бакалавър с отличие по счетоводство и финансиране ще изучават ислямска икономика. Те също ще работят за развитието на понятието корпоративна социална отговорност в модули, изучаващи как предприятията работят за по-чиста и устойчива планета.

„Курсът започва в много важен момент от нашата история” – казва за Business Desk ръководителят на курса Шайста Мукадам, като добавя: „В условията на днешната пандемия и икономически проблеми съществува остра необходимост да се преосмисли икономиката основана на проценти”.

Финансирането в съответствие с шериата се отличава от обичайното банково дело по основни аспекти като инвестиране в етически съблюдаващи компании, сукук, ислямски облигации, шериатски пазар, катафул, ислямско застраховане и фондове.

„Ислямските финанси използват инструменти за обезпечаване на справедливо и равноправно разпределение на богатствата, ресурсите и ръста на основната печалба, загубите и разпределението на риска за достигането на целите на ООН и обезпечаването на етически устойчиви процеси в бизнеса и финансите” – добавя старши преподавателят от бизнес-школата на Бирмингамския градски университет.

„Ислямските финанси използват инструменти за обезпечение, основани на шериата. Студентите в курса ще изучават философия, основана на тези принципи и ще им бъде предложено да се реализират в реални сценарии. Това не е курс само за мюсюлмани, това е етичен способ за въвеждане на финанси, основани на учението на исляма.”

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.