Коран курсовете в Районно Мюфтийство - Монтана бяха финализирани с тържество и курбан в с. Попица община Бяла Слатина. На тържеството присъства Главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия г-н Неджати Али, както и имами и председатели на мюсюлмански настоятелства от района. Малчуганите рецитираха сури от свещения Коран, четоха езан и показаха как се изпълнява намаз. Координаторът на Коран курсовете в районното мюфтийство ръководеше тържеството и отбеляза, че тази година броя на участниците в Коран курсовете са повече и са подготвени по-добре. 

Главният мюфтия посети и джамията в град Монтана, която беше ремонтирана и отвори врати за ибадет, след като беше затворена от 1956 година, също така проведе среща с част от  мюсюлманите в града, като ги насърчи да бъдат по-активни и да приемат джамията за собствен имот.

Друг обект, който посети Главният мюфтия по време на обиколката си  е строящия се месджид в село Долни Цибър, където джамията е в окаяно състояние. Поради факта, че мюсюлманите нямат финансова възможност да ремонтират джамията си, Главно мюфтийство започна изграждането на месджид, но тенденцията е да се ремонтира джамията, която датира от началото на 17 век и се приема като  най-стара в този район .

Също така по инициатива на Районния мюфтия, започна ремонта на джамията в село Арчар. Проектите са готови и се търси финансиране, но до началото на зимата трябва да се укрепят стените, за да издържат на зимните условия.

Ремонта на тюрбето на Саляхаддин баба във Видин, както и излагането на показ на надгробни камъни в джамията Осман Пазвантоглу са част от дейностите на Районно мюфтийство Монтана. Това е историята на мюсюлманите в този регион, който въпреки всички трудности е запазил мюсюлманския си облик.

Джамията в с. Арчар, която е в ремонт

Месджида в с. Долни Цибър и на заден план полуразрушената джамия

Тюрбето на Селяхаттин Баба

Ремонтираната джамия в гр. Монтана

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.