На 20.8.2020 г. (четвъртък) в село Медовец , общ. Дългопол, варненска област се проведе тържествен курбан-хатим по случай прочитането на целия Коран от 12 деца.

Мероприятието започна в 11:30 с реч на варненския мюфтия за важността на тези събития и организирането им в бъдеще, след него взе думата и консулът на р. Турция. Програмата започна с четене на Коран от Юсуф Мухаммед, ученик в Коран курса във Варна. Участваха общо 13 деца, 12-те завършили Корана и едно, което рецитира прекрасно стихотворение посветено на вярата.

Събитието уважиха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, генералният консул на р. Турция в Бургас Сенем Гюзел, съветникът по религиозни въпроси в консулството Шемсеттин Шимшек, районният мюфтия на Варна Нурай Шукри, наместник мюфтията на Провадия Октай Хашим, заместник кметът на общ. Дългопол Емурла Емурла, кметът на Медовец Мустафа Юнуз както и местни имами.

За подготовката на събитието са принесени в жертва 19 животни, с месото на които са сготвени 11 казана храна. Около 500 човека са посетили тържеството.

Събитието бе закрито от главния мюфтия, който направи хатим дуа.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.