По инициатива на  президента на Узбекистан Шавкат Мирзиёев в Ташкент се строи Център на ислямската цивилизация (ЦИЦ). Във връзка с това събитие посолството на Узбекистан в Рим е провело работа за привличането на специалисти за участие в проекта от водещи италиански компании, съобщава ИА „Дуне“. По-специално към проекта е проявила интерес известната компания iDog, която се занимава с производството на огромни изделия от светещо венецианско стъкло и кристал.

Заради пандемията от коронавируса и въведените карантинни ограничения преговорите се водят в онлайн формат. Дипломатическото представителство на Узбекистан в  Рим организира видеоконференция с италианската компания iDogi с участието на ръководители експерти от министерството на строителството на Узбекистан, Дирекцията на ЦИЦ и строителната  компания АО Trest 12. В рамките на мероприятията главният изпълнителен директор на iDogi Доменико  Каминити и мениджър по развитие на специалните проекти Силвия Форментин проведоха виртуален тур по галерията, където са били представени най-добрите образци от готовата продукция.

На представителите на компанията iDogi е предложено да създадат в Центъра кристален павилион, в който да бъде поставен оригинал на Корана на Осман, а също така и полюлей за централната зала. Съгласно проекта павилиона и полюлеите ще бъдат направени от кристал и венецианско стъкло с източни орнаменти и ще бъде украсено с малахит и лазурит.

Известно е, че в структурата на архитектурния ансамбъл на ЦИЦ влизат музеи, изложбени зали, библиотека, архив, компютърни зали за информационни технологии, отдел за ръкописи, калиграфия и също лаборатория за реставрация на свитъци.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.