Експерти от Главно мюфтийство извършват регулярните работни посещения на летните коран-курсове в страната, стартирали с началото на месец юли тази година. Главният и национален координатор на летните курсове по Коран Бахри Изет и експертът от Отдел „Иршад“ Ресим Шаматарев вече посетиха редица районни мюфтийства на територията на Южна България и организираните от тях летни коран-курсове. В това число бяха посетени районните мюфтийства в Пловдив, Смолян, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Визитите продължават и на територията на Северна България, като в момента екипът на Отдел „Иршад“ е в Русе.

„Целта е да се проследи нивото на летните коран-курсове, да се осъществи контрол, както и да се провери дали се спазват разпоредбите за провеждането на курсовете по Коран, посочени от Главно мюфтийство.“ – коментира за Grandmufti.bg главният координатор Бахри Изет. Той допълни още, че освен всичко останало тази година се внимава изключително много по отношение спазването и на противоепидемичните мерки за сигурност предвид обстановката в страната заради пандемията с COVID-19.

„Следи се дали се спазва социалната дистанция, като тази година групите, в които се провеждат летните коран-курсове, са много по-малобройни, средно по 10 деца в група.“ – допълни още Изет.

През лятото на настоящата 2020 година летни коран-курсове се провеждат в повече от 400 населени места на територията на цяла България.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.