Главно мюфтийство отбелязва  денят "Ашуре"

На 23 октомври от 12:00 ч Главно мюфтийство организира отбелязването на  денят "Ашуре" на площад "Бански" в столицата. Поканени са представителите на традиционните религиозни деноминации в страната. След официалната част гостите, ще имат възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре.
Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре (тази година-2015 е на 23 октомври) се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар).
Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".
Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему.
Според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От продукти в съда се получило ястието "Ашуре", което се приготвя и до ден-днешен по повод отбелязването на този деня, в който човечеството се родило за втори път.
В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и др.
Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok