Висшият мюсюлмански съвет награждава защитник на човешките права

 

Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) ще проведе церемонията по връчването на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ на 8 декември (неделя) тази година, от 17:30 часа, в зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София. Наградата е учредена от централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание. Тя се дава на името на първия главен мюфтия, високоуважаваният Ходжазаде, който е избран на поста си именно на 8 декември през далечната 1910 година.

Тази година почетната първа награда ще бъде връчена на председателя на Българския хелзинкски комитет доц. Красимир Кънев. Той е номиниран за дългогодишната си дейност в сферата на човешките права и последователното им отстояване и защитаване, и особено за  защитаването на религиозните права на българските мюсюлмани.

С наградата ще бъдат отличени още четири личности. Първата от тях е 80-годишният Салих Осман от Шумен, който дълги години е бил учител по турски език и е един от основоположниците на Духовното училище в Шумен след настъпилите демократични промени в страната. Сред номинираните е също и Якуб Хюммет от кърджалийското село Поточница, който получава награда за примерен баща. Семейството му е възпитало три дъщери, давайки им светско и религиозно образование, в резултат на което днес те са ангажирани с религиозно-просветна дейност. Дългогодишната журналистка Севда Дюкянджи се награждава за принос в отразяването на проблемите на мюсюлманската общност и медийното представяне на мюсюлманското културно наследство в страната и извън нея. Награда се дава и на активния млад и всеотдаен мюсюлмански свещенослужител Хюсеин Камберов от Златоград.

С отличаването на личности, които са допринесли за мюсюлманската общност и като цяло на обществото, Висшият мюсюлмански съвет цели да популяризира ценностите, морала и добротворчеството, представяйки реални примери от живота на българските граждани, акцентирайки върху Мюсюлманско изповедание.

Вече превърналата се в традиция годишна церемония ще радва присъстващите с религиозно-културна програма, включително с традиционна турска и суфистка музика. 

На мероприятието се очаква да присъстват мюфтии, представители на различни вероизповедания, дипломати, политици, общественици, представители на неправителствения сектор и много други мюсюлмани и християни, отдаващи значение на духовните ценности и добротворството.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.