Заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн бе гост-лектор в село Старцево

 

По инициатива на Мюфтийско наместничество - град Златоград на 15 ноември (петък) 2019 година беше изнесена лекция на тема „Мюсюлманинът в нашето съвремие“ в смолянското село Старцево. Гост-лектор в рамките на събитието, състояло се в читалището на селото, беше заместник главният мюфтия на България Бирали Мюмюн.

Събитието беше открито от домакина и наместник районен мюфтия на Златоград хафъз Байрам Ушев. В приветствието си към всички гости той подчерта, че подобни събития в село Старцево не се провеждат често. Ушев пое ангажимент със съдействието на Мюсюлманското настоятелство в селото съвсем скоро да бъде организирана и друга подобна среща, тъй като очевидно мюсюлманите проявяват необходимия интерес.

В своята лекция заместник главният мюфия Бирали Мюмюн очерта най-често срещаните проблемите в ежедневието на мюсюлманина и предложи начини за решаването им.

„Липсата на идентичност е основният проблем, който води след себе си редица негативни последствия за личността, сред които са ниското самочувствие и комплексите за малоценност. Най-прекият път към решаването на личностните проблеми при мюсюлманина е самоосъзнаването и връщането му към неговата същност и идентичност. Това би довело и до връщането на нарушеното самочувствие и достойнство, осъзнавайки мястото си в обществото като пълноправен гражданин.“ - обясни лекторът. 

Сред официалните гости на събитието бяха районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, придружаван от експерта в Отдел  „Иршад“ към смолянското мюфтийство Хайри Шерифов, както и имами от Община Златоград. Мероприятието беше уважено още от кмета на село Старцево и общински съветници от Община Златоград.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.