Главният мюфтия на България с участие във Втората среща на върха на световните религиозни лидери в Баку

 

Столицата на Азербайджан Баку е домакин на Втората среща на върха на световните религиозни лидери, която се провежда на 14 и 15 ноември 2019 година.

Събитието събра на едно място представители на различни близо 25 вероизповедания от около 70 различни страни по цял свят, също така фигури от политиката, науката, както и близо 500 представители на различни независими международни организации.

Мюсюлманско изповедание в България е представено на международната среща на върха на религиозните лидери от главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи. В рамките на събитието той е придружаван от главния секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик.

 „Жизненоважна е нуждата от провеждането на подобни международни платформи като Срещата на върха на световните религиозни лидери.“, заяви ръководителят на Департамента за междуетнически отношения, мултикултурализъм и религия към Предзидентската администрация на Азербайджан проф. Етибар Наджафаров. По думите му, още първата среща на върха на световните религиозни лидери, провела се през 2010 година, много ясно показала изключителната нужда от подобни събития в името на мира и спокойствието в световен мащаб. Целта на провеждащата се международна среща на върха е да допринесе за диалога между различните религии, сътрудничеството помежду им, както и да се създадат условия за взаимно доверие и разбирателство между различните конфесии.

Очаква се Втората среща на върха на световните религиозните лидери в Азербайджан да завърши днес с приемането на Декларацията от Баку.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.