Само за няколко дни две джамии в Германия станаха обект на вандалски прояви

 

За пореден път мюсюлмански храмове в Германия станаха жертва на вандалски прояви. Актовете на ислямофобия са от два поредни дни – в градовете Швелм и Кьолн. Новострояща се джамия в Швелм осъмна с оставена на строежа свинска глава. Ръководството на джамията осъди остро вандалската прояви и акцентира върху това, че новата джамия само ще обогати културния пейзаж на града.

Само ден по-късно, в четвъртък, 31 октомври 2019 година, централната джамия в Кьолн получи бомбена заплаха по телефона, което наложи евакуация на хората в сградата. Това е втора бомбена заплаха към кьолнската джамия за последните четири месеца.

За щастие след обстойно претърсване служителите на реда не открили никаква реална заплаха в мюсюлманския храм. В сградата на централната джамия на Кьолн се помещава и седалището на организацията DİTİB - Турско-ислямско обединение за религиозни отношения.

Въпреки многочисленото мюсюлманско население в Германия междукултурното и междурелигиозното напрежение през последните години са явен факт. Доказателство за това е и непрекъснато увеличаващият се брой на различни антимюсюлмански прояви и нападения, последните от тях извършени преди броени дни срещу джамиите в Швелм и Кьолн.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Anadolu Agency 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.