Проф. Любомир Миков официално представи поредната си книга - „Джамии в София“

 

Едно от най-значимите събития в тазгодишната програма на „Седмица на имамите и джамиите“ несъмнено беше премиерата на най-новата книга на проф. Любомир Миков – „Джамии в София“. Тя беше официално представена на 24 октомври (четвъртък) 2019 година в Клуб на архитекта в София. Освен автора в премиерата официално участие взеха и рецензентите на книгата проф. дин Орлин Събев от Института за балканистика с център по тракология при БАН и д-р арх. Миряна Йорданова от Департамента по Архитектура към Нов български университет. Събитието протече с модератор д-р Емине Байрактарова от Висшия ислямски институт.

Авторът проф. Любомир Миков сподели, че идеята за това изследване е на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. А основният мотив за книгата „Джамии в София“ е отбелязването на 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България.

Подзаглавието на книгата на проф. Миков, която е издадена от Главно мюфтийство, е „История, специфика и съвременно състояние“. Тези именно са трите базови елемента, върху които е изградено цялото съдържание. По отношение на историята, авторът представя в едно хармонично цяло историята на паметника и историята на неговото проучване. По отношение на спецификата, проф. Миков запознава читателската аудитория със специфичните детайли и особености на храмовете, представени на сравнителна основа, т.е. съпоставени с други подобни паметници на територията на страната. От гледна точка на съвременното състояние, авторът представя актуалното във връзка с всяка от разгледаните джамии в София.

„Съвременното състояние е и най-любопитният момент. Защото аз се сблъсках с едно много странно явление.“ – каза проф. Миков на събитието в четвъртък вечерта. Той даде пример с „Бююк джамия“ („Голямата джамия“) в София, която е предоставена за ползване на Археологическия музея през 1905 година – малко повече от век до днес.

„И се питам как толкова правителства минаха през тази държава и нито едно не се постара да направи специална сграда за музея с най-богат фонд в държавата?!“ – попита риторично авторът на книгата „Джамии в София“.

„София е прочута със своя „център на толерантността“. Тя е един много добър пример на толерантност и междукултурен диалог. И всяко изследване, което е посветено на това културно-историческо наследство, има значение. Книгата „Джамии в София“ се подрежда естествено в поредицата от изследвания на проф. Любомир Миков. След труда му „Джамии и месджиди в България“, където изследва джамиите у нас като цяло, през 2018 година излезе книгата му за пловдивските джамии – „Джумая джамия и Имарет джамия“, които хронологично са преди софийските джамиите, тъй като Пловдив по-рано пада под османска власт.“ – каза в представянето си по време на премиерата проф. дин Орлин Събев. Той пожела успех на проф. Миков, като каза, че „ще очаква следващата перла в неговата корона“.

По думите на д-р арх. Миряна Йорданова, „с тази своя поредна книга проф. Миков отново доказва, че е един ерудиран изследовател в сферата на османското културно и архитектурно наследство и представя на широката публика много, а и напълно неизвестни факти и особености след десетилетия проучвания и събиране на огромен архив със стотици артефакти.“

Арх. Йорданова призова всички присъстващи да обърнат внимание на най-новия труд на проф. Миков, като не пропускат и другите му изследвания, представящи архитектурата на джамии из цяла България. От името на цялата културна общност Йорданова благодари на проф. Миков за изследването му.

Проф. Любомир Миков е един от най-ерудираните и задълбочени изследователи на османската архитектура у нас. Повече от 30 години той детайлно изследва исляма, а също и изкуството и сградите, останали като османско наследство в България и на Балканите. Преподава курса „Османската архитектура и изкуствата, свързани  с нея“ в Нов български университет и в Националната художествена академия. Автор е на десетки научни публикации и книги. Приносът на проф. Миков като изследовател е изключително голям, защото представя една малко позната на масовия читател култура, която и до днес все още се възприема като чужда и бива приемана с враждебност в страната ни. Със сигурност трудове като „Джамии в София“ биха допринесли за преодоляването на това неправилното възприемане на османското наследство в България.

Проф. Любомир Миков съвсем скоро завърши и най-новото си изследване, което е посветено на османските обществени чешми. В него авторът разглежда детайлно 81 чешми, строени в периода XV-XIX век. По думите на проф. Миков, очаква се новата книга да излезе на книжния пазар в началото на 2020 година.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.