Мюсюлманин получи Нобелова награда за мир

 

Норвежкият Комитет за присъждане на Нобелова награда взе решение Нобеловата награда за мир да бъде присъдена на министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед Али за неговите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и в частност – за решителността му при урегулирането на граничния конфликт със съседна Еритрея“.

 

Тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир заел поста премиер на Етиопия през месец април 2018 година и веднага започнал преговори със съседите. След няколко месеца страните подписали Декларация за мир и незабавно пристъпили към възстановяване на телефонните и авио съобщенията, на дипломатическите и търговските връзки. Освен това, Етиопия, която няма излаз на море, получила възможност да ползва пристанищата на Еритрея. Посредници при преговорите били САЩ, Великобритания и Норвегия.

 

Военният конфликт между двете африкански държави е от десетилетия. През 1947 година Еритрея е станала част от съвместна федерация с Етиопия, имайки статус на автономия. След време федерацията се разпаднала, а Еритрея започва война за независимост. Едва в началото на 90-те години тя става самостоятелна държава и била приета в ООН, но военните действия между двете страни продължили.

През 1998 година избухнал нов военен конфликт, в който за две години загинали повече от 70 000 човека.

 

Сложилият край на кръвопролитната война Абий Ахмед Али ще получи като паричен еквивалент на Нобеловата премия 9 млн. шведски крони – почти 900 000 долара. Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември тази година в Осло, съобщава Ройтерс.

 

Източник: Islam.ru

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.