Саудитска Арабия създава електростанция, изработваща чиста вода

Изследователи от Саудитска Арабия разработват прототип на слънчева електроцентрала, която не използва вода, а я изработва едновременно с електроенергията.За това съобщава Business Insider, като отбелязва, че прототипът е изработен от изследователи от Научно-технологичния университет на името на крал Абдула. Способът е уникален, защото не употребява прясна вода, а я възвръща в околната среда. Както е известно термоелектрическите електростанции употребяват милиарди литри прясна вода, при което милиони литри не се възстановяват. При тази станция слънчевите панели изразходват в стотици пъти по-малко вода.

Устройството, предложено от учените съществува засега само като прототип. Според замисъла то ще е способно да опреснява водата и ще е полезно там, където запасите от вода са силно ограничени.

Системата се състои от опреснители, които са разположени зад слънчевия елемент. Когато свети слънцето, елементът изработва електричество и отделя топлина, но вместо да отделят топлината обратно в атмосферата, те я насочват в дестилатор, който я използва за извършване на процеса опресняване. 

За проверка на качеството на водата изследователите пълнят опреснителя със солена вода и с тежки метали като олово, мед и манган, вследствие на което устройството превръща водата в пара, преминаваща през пластмасова мембрана, която задържа солта и замърсяващите вещества. Накрая се получава питейна вода, отговаряща на стандартите на Световната здравна организация. 

(Ислам.ру)

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok