За първи път търновското мюфтийство проведе религиозна програма при тюрбето на Малкоч бей

За първи път тази година Районно мюфтийство – Велико Търново проведе религиозна програма, посветена на Малкоч бей, чието тюрбе се намира в севлиевското село Буря. Честването, което събра на едно място стотици гости, се състоя на 1 септември (неделя) тази година.

Религиозната програма беше проведена в новата джамия на град Севлиево. Тя включваше четене на Коран-и Керим и мевлид. Домакинът на събитието, районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев запозна всички гости с житието на Малкоч баба. Сред тях бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, омбудсманът на Република Турция Шереф Малкоч, който е наследник на Малкоч баба. Събитието беше уважено също от посланика на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой, както и от представители на Турското посолство в София и Консулството на Република Турция в Пловдив. Сред официалните гости беше и кметът на Община Османгази в Бурса Мустафа Дюндар.

На религиозното честване присъстваха и районните мюфтии на Хасково, Кърджали и Търговище, съответно Басри Еминефенди, Бейхан Мехмед и Назиф Расимов.

След края на религиозната програма в Севлиево гостите се отправиха към тюрбето на Малкоч баба, намиращо се в двора на джамията в севлиевското село Буря. Там беше направен прочит на „Фатиха“, след което за всички местните жители и гости от региона, наброяващи близо 200 човека, беше осигурен обяд.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.