Регионално състезание за децата от летните коран-курсове проведе  Районно мюфтийство – Русе 

Районно мюфтийство - Русе проведе регионално състезание по Основни познания за исляма с децата от летните коран-курсове в областта. То се състоя на 26 август (понеделник) 2019 година в джамията „Мирза Сеид Паша“ в град Русе.

В надпреварата за ислямски религиозни познания взеха участие представители на общо 10 коран-курса от русенско. Регионалното състезание премина в три кръга, като знанията на състезателите бяха оценявани от жури с председател Тунджай Шериф и членове Неджметин Неджмиев и Алпер Ахмедов.

Водещ на програмата бе гост-имамът от Република Турция Туруду Йълдъръм.

Откриването започна с четене на айети от Свещения Коран от имама на град Русе Ибазер Ибазеров. Домакинът и районен мюфтия на град Русе Юджел Хюсню поздрави всички присъстващи с добре дошли и пожела успех на участниците в състезанието.

Самото състезание по Основни познания за исляма включваше общо три кръга. В първия кръг участниците решаваха тест. Вторият етап изискваше демонстриране на практически познания и третия кръг бе за рецитиране на дуи и айети от Свещения Коран наизуст от състезателите.

Програмата беше разнообразена с участията на ученици от летните коран-курсове, които изпълняваха религиозни песнопения и рецитираха стихотворения.

Програмата завърши със съобщаването на имената на първенците. Първото място бе заето от възпитаник на коран-курса в село Юделник, на второ място се класира ученик от курса в село Обретеник, а третото място зае участник от коран-курса в село Кошарна.

Както първенците, така и всички участници в състезанието получиха награди, връчени им от районния мюфтия на Русе Юджел Хюсню и Тунджай Шериф - директор на Духовно училище „Мирза Сеи Паша“ в Русе.

Програмата бе закрита с отправена дуа за благоденствие от гост-имама към русенското мюфтийство, като накрая всички участници и гости се събраха за снимки за спомен. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.