Церемонията по почистването на Кябе с вода

 

Кябе е почитаното от всички мюсюлмани в света здание, сочещо посоката за извършването на петкратната молитва. Кябе редовно се почиства с вода, но как? 

Интересен факт е, че разрешение за влизане в Кябе се получава от пазителите на ключа ѝ. Без тяхното разрешение никой не може да влезе в нея, дори и държавният глава.

Когато Пратеникът (с.а.с.) освободил Мекка от властта на езичниците, на него му е бил връчен ключа от Кябе. Той не го оставил при себе си, а го върнал на Усман ибн Талха от рода на Бани Шайба, които били пазители на ключа в продължение на много години. Пратеникът на Аллах им заръчал да бъдат пазители на ключа до Съдния ден. Така днес всички, от обикновения човек до държавния глава, иска от тях разрешение, за да влезе в Кябе. Към днешна дата честта да бъде пазител на ключа от Кябе е възложена на Салих бин Таха Ал-Шайли, който е 109 по ред пазител на ключа след Усман ибн Талха.

Измиването на Кябе – това е сунна на Пратеника на Аллах (с.а.с.), който измил Дома на Аллах след освобождението на Мекка.

Днес в този процес не може да вземе участие всеки желаещ. В наши дни церемонията по измиването на Кябе се ръководи от саудитския монарх или от доверено на него лице. При измиването ѝ вземат участие известни ислямски учени, политически и обществени дейци от Саудитска Арабия и други страни и представители на дипломатически мисии.

В начало на церемонията по измиването на Кябе кралят или упълномощено от него лице влиза в Кябе и изпълнява молитва от мястото, от което Пратеникът (с.а.с.) е извършил първата молитва.  След това в Кябе влизат и останалите участници в процеса по измиването.

Обикновено самата церемония по измиването на Кябе продължава около 1 – 2 часа. Както е разказал предишният пазител на ключа на Кябе шейх Абдул Кадир бин Таха Шайли (починал през 2014 година) стените на Кябе се измиват с 45 литра вода Зем-Зем с добавяне на близо 500 мл розово масло, специално добито от провинция Тайф, и камбоджанска „уда“ – скъп растителен аромат.

С тъкан, напоена с тази ароматизирана течност, се почистват стените на Кябе. Подът на светинята се облива с вода Зем-Зем, смесена с розова вода, като се протрива с голи ръце и палмови листа.

След приключване на измиването присъстващите извършват ритуала таваф около Кябе и след това изпълняват като сунна два рекята  намаз.

Доскоро церемонията по почистването на Кябе е била извършвана два пъти в годината, но вече се мие един път годишно.

 

Автор: Лилия Алтънова

 

Източник: Islam.ru

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.